Необходима е постоянна изборна администрация, каза в интервю за БНР

...
Необходима е постоянна изборна администрация, каза в интервю за БНР
Коментари Харесай

Председателят на ЦИК: Необходима е постоянна изборна администрация

Необходима е непрекъсната изборна администрация, сподели в изявление за БНР ръководителят на ЦИК Стефка Стоева, пише Inews.

" За това е належащо решение на Народното събрание, само че аз персонално бих ги предложила ", сподели Стоева в предаването " Неделя 150 " на стратегия " Хоризонт ". Тя обаче направи ангажимента, че първо е нужен сериозен и изчерпателен разбор на изборите и сега е рано да се вършат изводи за нужни промени в изборното законодателство. 

Според нея квадратчето " Не поддържам никого " към този момент няма смисъл, откакто отпадна глобата за наложително гласоподаване. 

Важното е в последна сметка е, че " като цяло изборите минаха законосъобразно. Сигналите и жалбите не бяха доста, не бяха и за тежки нарушавания ", добави ръководителят на ЦИК. 

" Факт е, че не се възползват доста хора от машинното гласоподаване ", уточни Стефка Стоева. " Не са доста жителите, които са дали своят вот машинно. Само 158 968 души общо са се възползвали, т.е. 7,59 % ". 

В секциите с машинно гласоподаване те са над 27%, останалите са дали своят вот с хартиена бюлетина, сочат данните на ЦИК. 

Най-важното е, че въвеждането на машинното гласоподаване би трябвало да следва гарантирането на сигурността на вота, изключително предвид на идните локални избори, добави ръководителят на ЦИК. Стоева напомни, че на предходните избори машинното гласоподаване е било под един %. 

" Успяхме да се оправим с въвеждането на машинното гласоподаване макар късите периоди. Изпълнихме закона макар големите компликации ", сподели Стоева. 

Председателят на ЦИК разяснява и гласуването в чужбина. 

" В чужбина гласоподаваха малко над 25 хиляди българи. Откриването на секции отвън страната е изцяло целесъобразно. Това е методът за връзка на сънародниците ни с родината ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР