Необходим е преглед на въздействието на бизнеса върху правата на

...
Необходим е преглед на въздействието на бизнеса върху правата на
Коментари Харесай

Емил Радев: ЕС трябва да развие инструментариума за решаването на спорове с мултинационални компании

Необходим е обзор на въздействието на бизнеса върху правата на индивида, въз основа на който Европейски Съюз да развие инструментариума за решение на разногласия с мултинационалните компании.

Тази позиция изрази пред сътрудниците си от правната комисия на Екологичен потенциал евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ. На провелото се съвещание беше разискван отчет на тематика: „ Бизнес и човешки права – достъп до ефикасни средства за защита”.

Анализът, направен от Европейския институт по право и Европейската организация по правата на индивида, преглежда въздействието, което оказват мултинационалните компании върху правата на индивида. В отчета се слага акцент върху нуждата страните в Европейски Съюз да подсигуряват, че бизнесът зачита човешките права, включително правата на служащите и потребителите, правото на здраве и чиста околна среда, правото на персонален живот, на тъждество и недискриминация.

означи, че икономическото и обществено въздействие на мултинационалните корпорации продължава да пораства и даже се конкурира с това на националните страни. По думите му на общоевропейско равнище би трябвало да се търсят нови решения в отговор на несъответствието при разногласията за нарушение на човешките права, в които страна са трансгранични компании или конкуриращи се на вътрешния пазара корпоративни формирания. В рамките на полемиката бе регистрирано, че през последните години на световно равнище се поставят от ден на ден старания за поощряване на отговорността в корпоративното ръководство. Нараства обаче и сложността на разногласията с присъединяване на интернационалните корпорации, защото множеството от многонационалните субекти имат комплицирани структури с огромни мрежи от дъщерни сдружения и вериги на доставки.

В отчета се установи, че капацитетът на несъдебните средства за отбрана не се употребява интензивно, защото те не са задоволително ефикасни или остават значително незнайни. Така съдилищата не престават да бъдат главния път за противопоставяне на злоупотребите, а жертвите, чиито права са нарушени от бизнеса, постоянно се сблъскват с голям брой процесуални спънки. Евродепутатите повдигнаха въпроси по отношение на нуждата от обща правна рамка, защото другите правни уредби в държавите-членки основават предпоставки фирмите да избират най-благоприятното за тях законодателство. В взаимозависимост от правната система пострадалите са принудени да се преценяват с разнообразни условия във връзка с доказателствата и установяването на отговорност на фирмите и причинно-следствените връзки по отношение на нанесени вреди.



Според българския евродепутат би трябвало да се намерят способи за облекчение на тежестта върху обособените ищци и да се улесни обезщетяването на техните тъжби. Коментарът му във връзка несъответствието в правосъдните процедури бе стимулиран от компликациите, които физическите лица срещат в множеството правни системи, пробвайки се да потвърдят, че са директно наранени от дейностите на даден бизнес и да открият зависимостите сред фирмите и техните дъщерни сдружения, както и обвързваните с тях компании. Казусите са още по-сложни, когато става въпрос за компании, които оперират в няколко страни. За ищците пък е съвсем невероятно да потвърдят правотата си, когато нужната им за задачата документи е владеене на корпорацията, която упрекват в нарушаване.

„ В изискванията на пандемия, поради която в държавите-членки се постановат редица ограничаващи ограничения, е извънредно значимо да се подсигурява достъпа на европейските жители до правораздаване и ефикасни средства за защита”, акцентира в умозаключение, който е наблюдаващ на правната комисия по плана ELI / UNIDROIT за определяне на общи минимални стандарти в гражданското произвеждане, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР