Необходим е анализ на причините за високия процент недействителни гласове

...
Необходим е анализ на причините за високия процент недействителни гласове
Коментари Харесай

Експерти препоръчват промяна на обучението на представителите на ОИК и СИК

Необходим е разбор на аргументите за високия % недействителни гласове от последните локални избори у нас, показват в рекомендации за възстановяване на изборния развой, на Института за развиване на обществената среда.
Диана Ефтимова от организацията уточни на конференция в Българска телеграфна агенция, че през годините е имало оферти за сходен разбор, само че по думите й до този миг не се следи воля от ЦИК за осъществяването му. Тя изрази вяра, че след локалните избори и изборната администрация ще разбере, че е належащо да се извърши подобен разбор, с цел да може да се открият аргументите за високия % недействителни гласове. Всеки седми подаден глас за общински съветници е бил нереален, в някой общини в страната- всеки трети глас е бил нереален, уточни Ефтимова.
От Института за развиване на обществената среда предлагат още смяна в модела на образование на представителите на ОИК и СИК и по-висока ангажираност на партийните централи за подготовката на членовете от квотите им в комисиите. Необходимо е също смяна и опростяване на протоколите на СИК и улеснение работата на комисиите, показват от организацията. Те оферират опростяване на изборните описи, в които с изключение на имената на гласоподавателите, може да се прибавят и номера на документа за идентичност и ЕГН. Възможно е и въвеждане на повече информация в протоколите с броя гласоподаватели в секцията и броя на предоставените бюлетини.
Друго предложение е да се води по-добра осведомителна акция за правата на гласоподавателите и метода на гласоподаване, както и по-голяма ангажираност на партиите за информираността на гласоподавателите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР