Нено Димов, сн. БГНЕС Многократни уверения, че разрешеното от правителството

...
Нено Димов, сн. БГНЕС Многократни уверения, че разрешеното от правителството
Коментари Харесай

Нено Димов увери, че ще спазва законите за ски зоната Банско


Нено Димов, сн. БГНЕС

Многократни уверения, че позволеното от държавното управление разширение на ски оборудванията в курорта Банско ще става при експлицитното съблюдаване на екологичното законодателство, след оценки, че не се поврежда околната среда и при обезщетително залесяване при нужда от изсичане на дървета, даде министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на жива връзка във фейсбук профила на ръководеното от него ведомство, траяла един час

По огромна част от заложените въпроси Димов към този момент бе приказвал в предходните дни след 28 декември, когато държавното управление утвърди смяната в проекта за ръководство на парк " Пирин ". Тя разрешава на концесионера на ски оборудванията в Банско – " Юлен ", да внесе за утвърждение капиталов проект за градеж на втори кабинков въжен превоз в курорта, както и други ски уреди и писти. Такъв абстрактен план бе публикуван от " Юлен " още в първия ден на 2018 година, само че Димов и в сряда съобщи, че съответен капиталов план в екоминистерството не е внасян и счита да предложения в четвъртък представители на " Юлен " за изясняване на въпроса.

Не бе заложен въпросът би трябвало ли екооценка на проекта

Екоминистърът отговаряше словоохотливо на прочитаните му въпроси, само че един от тях, въпреки и неведнъж задаван в чата под стрийминга във фейсбук, не " съумя " да стигне до ушите на Димов. Множество жители питаха дали смяната на проекта за ръководство на парк " Пирин ", утвърдена от кабинета предходната седмица, се нуждае от екологична оценка.

Според член 81, алинея 1 от Закона за запазване на околната среда " екологична оценка се прави на проекти и стратегии, които са в развой на правене и/или одобрение от централни и териториални органи на изпълнителната власт, органи на локалното самоуправление и Народното събрание ". В член 85, алинея 4, обаче се добавя, че " министърът на околната среда и водите или шефът на съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда преценя с решение нуждата от екологичната оценка за препоръчан проект и стратегия или за тяхно изменение според процедурата, избрана с разпоредба на Министерския съвет, съгласно следните критерии за установяване значимостта на въздействието им ".

В отговор на други въпроси Нено Димов изясни, че с решението на държавното управление от 28 декември ековедомството завършило процедура, която е била почнала преди години и даже през 2013 година актуализация на проекта за " Пирин " е била утвърдена от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към екоминистерството. В него влизат и представители на природозащитните организации, които в този момент стачкуват против дадената зелена светлина за нови ски градежи в Банско. Зелена светлина е била дадена и от тогавашния министър на околната среда и водите, само че защото е била създадена друга актуализация на проекта за парка в пари от еврофондовете е било решено да се изчака нейното утвърждение от Министерския съвет.

Тази актуализация обаче от предходната година е в процедура на правосъдно обжалване и то тъкмо по отношение на решение на служебния екоминистър Ирина Костова, че този проект не се нуждае от оценка за влияние върху околната среда (ОВОС). Сега се чака решението на Върховния административен съд, което евентуално ще даде отговор и на въпроса дали и към този момент признатата друга промяна има потребност от Оценка на въздействието върху околната среда. Екоорганизациите се заканиха да апелират и решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 година

Самият Нено Диов в предходни изказвания е давал да се разбере, че той не счита, че проект за ръководство на парк се нуждае от Оценка на въздействието върху околната среда.

И екозащитниците ще имат думата за лифта

Относно капиталовите планове за ски градежи на територията на бефурната зона на парка " Пирин " той още веднъж сподели на няколко пъти, че те ще подлежат на Оценка на въздействието върху околната среда, която ще се разгласи и разиска обществено и ще се преглежда от ВЕЕС, след това от екоминистъра, а най-после решението по Оценка на въздействието върху околната среда има правосъден надзор.

По думите му всичко би трябвало да тръгне с смяна на устройствения проект на ски зоната, която би трябвало да се направи от община Банско и също предстои на екооценка. Чак по-късно идва капиталовото желание със съответната Оценка на въздействието върху околната среда, което може да е единствено за спортни уреди и то върху 2.6 на 100 от територията на парка, а не върху 48 %, както настояват екозащитниците, уточни Димов. Той посочи, че смяната в проекта, разрешаваща капиталови планове за водохващания в 45 на 100 от парка, се отнася единствено за питейни потребности на популацията.

Инвестиционното желание може да е за втори кабинков въжен превоз, за нови ски влекове и писти, само че то би трябвало да премине през съответните оценки и дали ще бъде позволено ще зависи от тези оценки, които ще кажат къде да се осъществят плановете, в случай че са възможни, изясни Нено Димов.

" Какви ще са обезщетенията за отрязване на дървета ще зависи от оценките – дали за едно дърво ще са пет или повече ще кажат екооценките ", сподели той в отговор на въпрос може ли пет млади бора да заменят едно вековно дърво.

Дърветата не са сирене да мерим на кантар

" Дали сега отрязвайки един огромен бор и заменяйки го с пет млади дървета е задоволителна отплата - това не е кантар да сложим от едната страна кг сирене, а от другата – бучка ", сподели екоминистърът. " ОВОС-а ще се стреми за минимизира сечта на дървета в парка и изключително на вековни – ще бъдат предпазени ", съобщи още той.

" Хотели, здания и друго строителство са безусловно неразрешени (в парка) и няма малки врати за избягването на тази възбрана. Според региона за развиване на зоната има може би обособени вековни дървета. При съответно трасе може да се каже дали попада несъмнено дърво или не. Затова се прави и екоценката, с цел да се види по какъв начин планът ще се отрази на природата и дали не би трябвало да се реалокира два метра настрана. Сега не знаем от кое място тъкмо се планува да минава трасето на втория кабинков въжен превоз ", разяснява Нено Димов.

Шефът на Националната работа за отбрана на природата Мирослав Калугеров посочи, че даже промененият в този момент проект от 2004 година позволява градежът на ски лифтове в парка. " И с настоящия проект преди смяната бяха възможни ски градежите. Тези режими са направени от най-върлия съперник на тезата за позволено строителство – Тома Белев. Това е посочено в проекта, направен през 2004 година ", съобщи Калугеров.

Той цитира данни на екоминистерството, съгласно които с 1.5 млн. куб м е увеличена дървесината в парка и положението на предпазената територия се прави оценка като доста положително.

По 50 каузи съдът се произнесъл, че няма нарушавания

Правени са редица инспекции на концесионера и от страна на прокуратурата и от ДНСК и не са установени нарушавания, отвърна Нено Димов в отговор на въпрос има ли открити нарушавания от концесионера " Юлен ". " 50 каузи са водени и съдът еднопосочно се е произнесъл, че няма нарушавания ", уточни той.

Калугеров се базира на информация на Министерство на околната среда и водите от 2012 година, съгласно която единствено 4-5 от обектите в ски зоната са били построени без да е осъществена екооценка на плановете. " Но това не ги прави противозаконни, тъй като по това време Законът за устройството на териториите не е претендирал да се правят екооценки. От всички инспекции на ДНСК и прокуратурата излиза наяве, че противозаконни строителство в парка във връзка с ски зоната няма ", сподели той.

" Местните общности са най-заинтересовани от опазването на околната среда. При пожар те се включват в гасенето, те живеят там и тъкмо по тази причина тяхното мнение е от извънредно значимо значение, несъмнено при спазването на екозаконодателството ", уточни екоминистърът.

Той сподели, че измененията в концесионния контракт с " Юлен " ще се проучват в подтекста на влизация в действие на 5 януари нов Закон за концесиите. " Концесионното заплащане за страната е на база приходите от ски оборудванията и се пресмята по по специфична формула. Ако има втори кабинков лиф, приходите на концесионера ще набъбнат, оттова и възнаграждението за страната ", уточни екоминистърът.

Той сподели още, че обмисля дали след построяването на втория кабинков въжен превоз в Банско да не забрани достъпа на коли до ски пистите. Освен че замърсяват въздуха и нанасят на природата по-големи вреди от сторежа на нов въжен превоз, те са нанесли и обилни вреди на пътищата в парка.

" Не знам дали механически е изпълнимо увеличението на потенциала на настоящето оборудване и дали няма да заплаши здравето и живота на скиорите. Виждайки опашките, мъчно може да се приказва за увеличението на потенциала на настоящия ", сподели Димов в отговор на въпрос за какво вместо да се строи нов въжен превоз не се усили потенциалът на настоящия.

Екопротести заливат 10 града в четвъртък

Всички уверения на министър на околната среда обаче не се одобряват от обединението " За да остане природа в България ", която към този момент провежда няколко демонстрации против решението на държавното управление, което съгласно нейните членове заплашва природата в парк " Пирин ".

За четвъртък - 4 януари, тя е насрочила митинги в 10 огромни града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Протестното шествие в София ще тръгне в 18.30 часа от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. " Витоша " и бул. " Патриарх Евтимий ". По същото време мястото на демонстрацията в Пловдив е на площад " Стефан Стамболов ", във Варна сборният пункт е пред пред постройката на Общината, в Бургас – Часовника. В Русе шествието ще тръгне в 18 часа от Халите https://www.facebook.com/events/143119779801673/. В Стара Загора по същото време е планувана срещата на протестиращите пред мемориален комплекс " Бранителите на Стара Загора ". Във Велико Търново демонстрацията ще е по-рано – от 17 ч. на площад " Майка България ", в 17.30 часа е митингът в Дупница – на площад " Свобода ". По същото време пред пощата в Свиленград ще се съберат недоволните от държавното решение, а в Свищов часът на срещата на природозащитниците е 18.15 ч., а мястото - пред беседката в градската градина

Екозащитниците още веднъж ще изискат анулация на решението от 28 декември 2017 година и оставката на Нено Димов, който съгласно тях саботира главната функционалност на екоминистерството – да опазва естествените благосъстояния на България.

От " За да остане природа в България " означават, че решението на Министерски съвет отслабва отбраната на Пирин като отваря порти за сеч на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст сред 100 и 500 години.

" Уникалните екосистеми на Пирин и изключително вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки типове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат единствено там и по този начин Пирин има най-голямата централизация от такива типове в България. За да бъдат тези гори това, което са сега – Ноев ковчег на биологичните типове на Европа, те са еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка активност. Няма по какъв начин да има обезщетително залесяване, което би възстановило провалите от унищожаването на природата на Пирин ", считат уредниците на митинга.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР