Ненад Пеич, вицепрезидент и главен редактор на базираното в Прага

...
Ненад Пеич, вицепрезидент и главен редактор на базираното в Прага
Коментари Харесай

Главният редактор на "Свободна Европа": Тук не сме само за няколко години

Ненад Пеич, вицепрезидент и основен редактор на основаното в Прага Радио " Свободна Европа/Радио " Свобода ", работи от 26 години за финансираната от Конгреса на Съединени американски щати медиа. След като е бил началник на новините, сътрудник в Белград и програмен шеф на Телевизия Сараево, той стартира в RFE/RL като шеф на Балканската работа през 1993 година На настоящия си пост е от 2013 година, като в това време е бил и и.д. президент и началник на компанията. Разговаряме за първите му оценки и проекти за българското бюро на " Свободна Европа ".

Господин Пеич, в София сте за формалното разкриване на бюрото на " Свободна Европа " в България. Това е мотив за празнуване или за терзание?

- О, това е добър въпрос! Зависи от гледната точка. На първо място, ние считаме, че има нужда от това. Второ, има разлика от активността ни допреди 30 години и завръщането ни в този момент. Тогава Радио " Свободна Европа " бе против комунистическия режим, до момента в който през днешния ден споделяме с България общи полезности - най-малко на хартия. Страната ви е част от Европейския съюз. Навремето бяхме радио, в този момент сме цифрова платформа.
Разбира се, по-добре щеше да е да не се постанова още веднъж да откриваме редакциите ни на български и румънски. Но такава е действителността.

... завръщане на България от демократичното в зоната на постсъветското пространство?

- Не бих го определил по този начин. Няма подобен претекст в решението ни да се върнем в България или Румъния. Преди да го създадем имаше SWOT* разбор от специалисти, не от нас в " Свободна Европа ". Те дефинираха, че има потребност на терена на медиите в избрани страни. Според тях българските медии са в известна степен прекомерно разграничени на лагери, елементарно е да се планува какво ще каже всеки от тях Но няма междинно пространство, няма спокойна професионална работа, от каквато има потребност.

Освен това аз персонално считам, че беше неточност преди години да се оттеглим освен от България, само че и от други страни. Тогава се мислеше, че студената война е завършила, медиите от онази ера изчезват, свободата настава и така нататък Очевидно, че казусът не е подобен.

Бюрото на " Свободна Европа " работи едвам от половин година - това задоволително време ли е за първи оценки? Какви са те?

Доволен съм, тъй като не чаках толкоз положителни резултати за подобен къс период. Като основен редактор на " Свободна Европа " съм горделив от сътрудниците си публицисти. Те правят тъкмо това, поради което сме тук. Завърнахме се не с цел да отразяваме вести 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Новини е елементарно да бъдат открити, само че би трябвало да има кой да влезе в дълбочина, да изясни, да проверява случаи на корупция Така че от бюрото ни правят към този момент добра работа, а би трябвало да не се не помни, че екипът е дребен и таман е почнал активност.

Разследванията към така наречен Апартаментгейт бързо сътвориха известност на " Свободна Европа ", само че чували ли сте мнения от вида на " това е поръчка против държавното управление от американците, а не публицистика "? Как отговаряте на сходни намеци?

- Знаете ли, в действителност е впечатляващо по какъв начин във всяка една страна, където имаме активност, ми задават този въпрос. Като основен редактор на Радио " Свободна Европа " най-отговорно ви споделям, че в никакъв случай не съм получавал поръчки от който и да е чиновник на Държавния департамент или на което и да е ведомство на Съединени американски щати. В Съединени американски щати това е нелегално.

Дори да се опитат да го създадат, аз разполагам с цялостни права да откажа. Такова нещо е безусловно невероятно. В това отношение сред Радио " Свободна Европа " и администрацията се издига огнена стена.

Споменахте, че екипът в София е дребен, аз даже бих го нарекъл бутиков, и това основава известни ограничавания във опциите му. Планирате ли да увеличите наличието или да привлечете още публицисти?

- Мисля, че когато започвахме, подценихме бюджета - по 500 хиляди $ годишно за българската и румънската редакции. Това е прекомерно малко по отношение на средствата, с които разполагат хората, контролиращи медии в България.
Но ние се съобразяваме с бюджета, който е определил Конгресът на Съединени американски щати. Надеждите ми са да можем да прибавим 1-2 души.

Можете и да си партнирате с локални публицисти и медии.

- Абсолютно! Не сме се върнали в България на пусто място. Работим в среда, в която някои локални медии като седмичника " Капитал " вършат значими неща. Искаме да си партнираме с тях. Няма причина да не сме сътрудници. Можем да се заемем с някаква история, да съберем екип от разнообразни медии и да проверяваме дружно. Защо не?

Имаше подобен случай в Украйна, да вземем за пример. По време на изборите наскоро си партнирахме с локални медии против опитите да бъде манипулирана акцията с подправени вести и дезинформация. Затова съдействието освен е евентуално, ние се нуждаем един от различен. На една вълна сме. Не се конкурираме.

 Ненад Педжич, радио
© Цветелина Белутова

Ненад Педжич, радио " Свободна Европа "

Когато през 2004 година " Свободна Европа " приключи работата на българската секция, изглеждаше, че това е вечно. И въпреки всичко, единствено 15 години по-късно се върнахте в България в миг, когато сериозните разбърквания в медиите не престават. Колко дълготрайна е сегашната ви тактика?

- Вече загатнах, че това не биваше да се случва. Това решение не беше доста умно. Сега тактиката ни несъмнено не е краткосрочна, не сме разкрили нещо, с цел да го закрием след година-две. Това е развой. Свободата, свободните медии, свободата на информацията са резултат на нескончаем развой в която и да е точка на света. Затова нямаме желание за краткосрочно наличие.

Освен това е добре българските ръководещи и политици да знаят, че " Свободна Европа " не открива и не закрива нищо без експлицитното утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати във Вашингтон.

" Свободна Европа " не стартира работа в която и да е страна в името на това да е против някого или да поддържа някоя партия, политик, организация България и Румъния няма да са единствените страни, в които ще се завърнем. Нужда от наличието ни има и в други страни.

Но поради искане на Белия дом за фрапантни съкращения, доколкото ми е известно в Конгреса до неотдавна имаше напрежение към бюджета на федералната агениця, която стои зад " Свободна Европа " (бел.ред. - това е U.S. Agency for Global Media или USAGM). Докъде стигна обстановката, има ли проблем с финансирането за 2020 година, какъв брой огромен е той?

- Дебатът по този въпрос завърши. Ще имаме същия бюджет като предходната финансова година (бел.ред. - в Съединени американски щати фискалната година стартира на 1 октомври). В " Свободна Европа " към от 1993 година насам и постоянно се повтаря една и съща процедура. Службата за бюджета към президента на Съединени американски щати желае от Конгреса от името на Белия дом избрана промяна, само че конгресмените са тези, които взимат крайното решение. Да, този път бе поискано сензитивно понижение на разноските, Конгресът сподели " не " и даже леко усили бюджета на USAGM.

С това процесът не е завършил, тъй като стартира програмното обмисляне, което би трябвало да е ясно най-малко 70%. Но не чакам в новата фискална година да има каквито и да е проблеми. За българското бюро съответните разноски още не са избрани, само че бюджетът му е на настоящето равнище и се надявам да съумея да го увелича.

*SWOT разбор e способ за стратегическо обмисляне, започващ от различаване на мощните и слабите страни, опциите и заканите (съкращението е от думите strengths, weaknesses, opportunities, threats) и целящ да разпознава вътрешни и външни фактори, които пречат или оказват помощ да реализиране на избрана цел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР