Немското военно разузнаване се надява да използва уменията на съветските

...
Немското военно разузнаване се надява да използва уменията на съветските
Коментари Харесай

Как съветското контраразузнаване разбива бандата, помогнала на нацистите в Ленинград

Немското военно разузнаване се надява да употребява уменията на руските бегълци за саботажи в обсадения град.

През октомври 1941 година нацистките сили правят въздушна офанзива против обсадения Ленинград. Възползвайки се от хаоса, провокиран от бомбардировките, трима наказани нарушители бягат от пандиза. През идващите месеци бегълците основават тайфа, която работи за немското военно разузнаване и опитите му да подкопае качествата на Ленинград да устои на гневната нацистка офанзива. 
Бегълци 
Виталий Кошарни е наказан преди началото на Втората международна война. Той е изправен на съд за имитация на документи – нещо, в което е същински занаятчия. До такава степен, че съумява да фалшифицира документите за освобождението на самия себе си и на двамата си съучастници. 

 Виталий Кошарни

Виталий КошарниАрхивна фотография

По време на едно от въздушните набези на нацистите Кошарни и още двама бегълци съумяват да се измъкнат от пандиза. Те стопират кола, тръгнала към града, и убиват водача. Така стартира историята на „ Зигзаг “ – унищожителната незаконна организация, която за късото си битие оказва помощ на немското военно разузнаване. 



Свободни източници
„ Зигзаг “
В очите на руските управляващи Кошарни е наказан нарушител и несъмнено е считал, че нацистка Германия му предлага бъдеще, което не може да има в Съюз на съветските социалистически републики. След като идват в Ленинград, Кошарни и съучастниците му отсядат в другарка на Кошарни. Тя работи като барманка в града. Скоро Кошарни основава дребна, само че унищожителна незаконна организация, която кръщава „ Защитниците на немските ползи – знамето на Адолф Хитлер “, чийто първи букви на съветски образуват съкращението „ Зигзаг “ – името, под което става известна групировката. 



Борис Кудояров/Sputnik

Тя се разраства бързо и скоро наброява 12 членове. Лидерът ѝ Виталий Кошарни взема решение, че в случай че желае проектът му да работи за нацистите да се осъществя, е време за деяние. 
Зад вражеската линия 
Кошарни избира един от хората си, Кирилов, и го инструктира да прекоси фронтовата линия и да се свърже с германците. През ноември 1941 година той пресича фронтовата линия, при което е леко ранен и е взет за пленник от нацистите, с което сполучливо приключва първата част от дръзката си, само че срамна задача. 



В. Федосеев

Като военнопленник Кирилов осведоми похитителите си, че той освен има предпочитание да им помогне да завладеят обсадения Ленинград, само че и че разполага с група от 11 саботьори в града, които чакат указания. 

Нацистите не убиват Кирилов. Немското военно разузнаване, известно като „ Абвер “, таи огромни очаквания, че може да употребява наказани нарушители, разочаровани от руското държавно управление, за личните си цели. 



Всеволод Тарасевич/Sputnik

Убедени, че „ Зигзаг “ могат да подкопаят морала и бойния дух на бранителите на Ленинград, от „ Абвер “ одобряват съществено предлагането на Кирилов. Те го пращат в лагер покрай Ленинград, където го учат на главните правила на саботажа и разузнаването. След като получава нужните умения, Кирилов получава съоръжение за имитация и радио и е върнат в Ленинград. 
Саботаж 


Архивна фотография

Сред саботьорските действия на членовете на „ Зигзаг “ са основаването и разпространяването на листовки, целящи да срутен морала, които приканват хората да предадат града. Кошарни, който е умел измамник, употребява оборудването, което му дават германците, и с цел да създава голямо количество купони за храна. За измъчения град, където хората умират от апетит, това може да се окаже съдбовен удар.



Сергей Струнников

От „ Зигзаг “ фалшифицират купони за храна, с цел да се снабдяват с дефицитни артикули и храни, което още повече подкопава морала на гладуващото население. 



Архивна фотография
Провал в скривалището 
Един ден Кошарни получава известие, че офицер от немското разузнаване е дошъл в Ленинград. Агентите му подреждат на водача на „ Зигзаг “ да го посрещне на несъмнено място в града. Срещата, обаче, се обърква. 

Бдителни наематели в постройката, където би трябвало да се организира срещата, алармират полицията за подозрителна група мъже, които се мотаят в нея. Един служител на реда идва незабавно, само че е погубен от сътрудниците на нацистите. Радостта им, обаче, не трае дълго. 

„ Зигзаг “ е обречена на крах. Немският сътрудник, претрупан със задачата да се свърже с групата, е задържан и издава самоличността на нарушителите, които работят за „ Абвер “. 



Сергей Струнников

Всеки един от членовете на групировката скоро е задържан от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Всички нарушители са изправени пред боен съд. Въпреки молбите на някои от членовете на групировката да бъдат употребявани като бойци в битката против нацистите, съдът е безсърдечен. 



Свободни източници

Той взема решение, че всички членове не „ Зигзаг “ са отговорни за основаването на антисъветска организация, подкрепяне на германците, огромна машинация и ликвидиране и ги осъжда на гибел – всички без изключение. 

На 30 юни 1942 година всички членове на „ Зигзаг “ са екзекутирани посредством разстрел.  

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР