Немското сдружение на машиностроителния сектор разработва унифициран стандарт за обмен

...
Немското сдружение на машиностроителния сектор разработва унифициран стандарт за обмен
Коментари Харесай

Машините ще си говорят на свой език

Немското съдружие на машиностроителния бранш създава уеднаквен стандарт за продан на данни сред машини и системи, 17 професионални асоциации работят по него

Нов стандарт ще обезпечи унифицирана рамка за взаимоотношение сред машини и системи
(снимка: CC0 Public Domain)

„ Продуктовите мениджъри от целия свят би трябвало да са сигурни, че машините, без значение от техния производител, могат да „ беседват на един и същи език. А този повсеместен език е „ umati ”   (universal machine technology interface) – интерфейсният с тандарт, показан по време на ревюто за металообработващи машини и технологии ЕМО, което се организира през септември предходната година в Хановер ”, съобщи Хартмут Рауен, заместител изпълнителен шеф на VDMA  (Асоциация на  машиностроителната индустрия в Германия).

Целта е ясна – да се откри един типов език за другарство сред машините. „ Нашата идея е с фокус върху потребителите в главните промишлени браншове ”, разясни Рауен по време на онлайн конференция, излъчена от Франкфурт на Майн.

Над 30 профилирани групи от 17 професионални асоциации работят по основаването на характерния софтуерен интерфейс. Това тясно съдействие основава основата на действително, отворено взаимоотношение сред машините и софтуерните системи, без значение дали са в склада или в облака. „ Единствено VDMA   разполага със средствата за обединяване на нужните запаси в необятен набор от продуктови браншове ”, акцентира Рауен.

Производствените компании имат освен машини, само че и свои лични самостоятелни комбинации от машини, съоръжение, роботи и системи. Ако всички тези технологии могат да съществуват в обща екосистема, която да е идеалната среда за решения от вида „ plug-and-play ”, ще могат да се спестят доста време и средства на крайните консуматори, разяснява доктор Вилфред Шефер, изпълнителен шеф на VDW (Сдружение на немските производители на металообработващи машини).
още по тематиката
Машиностроителният отрасъл и инженеринговите компании са приели OPC UA (OPC Unified Architecture) като стандарт за продан на данни. Най-общото изложение на този стандарт е, че той обезпечава унифицирана рамка за взаимоотношение сред машини и системи. В хода на създаването му особено за машиностроенето излиза наяве какъв брой значимо е да има уеднаквени дефиниции за огромна част от голямото многообразие на продукцията в този отрасъл.

„ Най-простият образец за машинна идентификация включва характерности като производител, сериен номер, година на произвеждане и вид на машината. Различни браншови организации – членове на VDMA  работят върху основаването на главните спецификации на стандарта OPC UA за машините, като първата версия ще бъде показана по-късно през тази година ”, заяви Хартмут Рауен.

Наименованието „ umati ” е бранд и етикет на една общественост, която се стреми да пропагандира стандарта OPC UA измежду фирмите от машиностроителния и инженеринговия бранш. То предлага рамка за общи маркетинг, обществени връзки, демонстрации на потребни образци и за връзка с крайни клиенти.

„ Umati се базира се на интерфейсния стандарт OPC UA, ето за какво в бъдеще ние ще работим съгласно последната версия на „ OPC UA Companion Specification for Machine Tools ” (OPC UA спецификация за машинни инструменти) ”, изясни доктор Вилфред Шефер. Според него, първите съответни артикули, основани на OPC UA Companion Specification for Machine Tools и предлагащи съгласуваност на крайните клиенти, се чакат през късната есен на актуалната година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР