Немското разузнаване смята, че здравната организация умишлено е забавила информация

...
Немското разузнаване смята, че здравната организация умишлено е забавила информация
Коментари Харесай

Цената на мълчанието - била ли е принудена СЗО да крие за коронавируса


Немското разузнаване счита, че здравната организация съзнателно е забавила информация за пандемията

С развиването на пандемията от ковид в Западна Европа и Съединени американски щати стартират да изникват от ден на ден въпроси към държанието на Китай в първите седмици на болестта, а оттова подозренията се трансферират и върху Световната здравна организация (СЗО). Премълчал ли е здравният орган към Организация на обединените нации за заболяването и за заплахите към нея и бил ли е подложен на напън от страна на китайското държавно управление?

Според следствие на " Der Spiegel " отговорът и на двете питания е " Да ". Нещо повече, в материала, оповестен от изданието този уикенд, се показва, че персонално президентът Си Дзинпин е провел диалог с генералния шеф на СЗО - Тедрос Гебрейесус.

" Spiegel " се базира на телефонен диалог, възложен от немските федерални служби за разузнаване, и цитира притеснителен разговор, при който Дзинпин моли здравната организация " да забави " оповестението на епидемията от COVID-19.

Освен това СЗО в лицето на Гебрейесус е призована от китайския президент да се въздържа да загатва, че вирусът се предава от човек на човек.

Разговорът, както осведоми немското разузнаване, е извършен на 21 януари - повече от седмица, преди здравният орган да разгласи за болестта, и две седмици преди да ѝ даде формалното название - COVID-19. Подобно закъснение, позволено под натиска на китайските управляващи, може да се е оказало решаващо за Запада в борбата му с ковид. По мнение на " Spiegel " по този начин останалата част от света е изгубила скъпите четири до шест седмици, които са можели изцяло да трансформират хода на развиването на пандемията.

Още този понеделник Световната здравна организация излезе с публично опровергаване на изказванията, посочени в немското списание. Според СЗО " лекар Гебрейесус и президентът Си в никакъв случай не са разговаряли по телефона ", а сходни погрешни данни отклоняват вниманието от активността на организацията и от напъните на света да се оправи с пандемията.

Китайското външно министерство също изрично отхвърля здравния орган да е бил притискан и принуждаван да крие информация за COVID-19. То разгласява на уеб страницата си материал от 30 страници, в който отхвърля всички тези, изложени в публикацията на " Spiegel ". Външното ведомство прецизира още, че подаването на данни към СЗО за новия вариант на ковид е било " изцяло навременно " и при съблюдаване на цялостна бистрота.

Министерството даже цитира американския президент Ейбрахам Линкълн с думите му, че " можеш да лъжеш целия народ известно време, само че не можеш да лъжеш целия народ от самото начало ".

И въпреки всичко остават съмненията, че Световната здравна организация съзнателно или от немарливост се е забавила в оповестението на ковид.

Обвинения идват от Белия дом и Доналд Тръмп, който дефинира СЗО като " Китай-центрична " и който заплаши да спре американското финансиране към здравния орган. Тръмп решително съобщи, че " те [от СЗО] сигурно са знаели повече, в сравнение с са споделили на света " през януари, а оттова нататък съвсем всяка информация, която идва от здравния орган на Организация на обединените нации, е изцяло погрешна. Президентът приключи с думите, че към този момент няма никакво доверие на СЗО и че Съединени американски щати няма да търпи сходно държание в границите на Обединените народи.

Тревожни данни в тенденция, че Световната здравна организация е прикривала данни за ковид, пристигнаха и от Тайван. През април Тайпе направи обществени имейли, в които още на 31 декември се е опитал да предизвести СЗО за заплахата от болестта. В онлайн връзката тайвански лекари оповестяват, че в Ухан, откъдето потегли COVID-19, са следени " най-малко девет случая на атипични пневмонии ".

Китайските управляващи по това време споделят единствено, че тези пациенти не са инфектирани с ТОРС (тежък изострен респираторен синдром, който също се провокира от вариант на коронавируса) и че към момента се водят проучвания по случая. Те са уверени, че всички случаи на болестта са изолирани и се лекуват сполучливо, а също така изричат съществени подозрения, че заболяването изобщо се предава от човек на човек.

Въпреки това видимо утешение Тайван прави опит да осведоми СЗО, че в Ухан се случва нещо извънредно и моли здравната организация да изпрати екипи на място, които да ревизират дали новата, незнайна досега болест се предава от човек на човек. От здравния орган обаче отхвърлят да командироват експерти в китайския мегаполис и подценяват даже притеснителни елементи като термина " атипична пневмония " - фраза, с която китайските лекари постоянно назовават ТОРС.

Друг стеснителен миг в информацията, подадена от Китай, е, че болните са " изолирани за лекуване ".

Веднага изниква въпросът: в случай че не става въпрос за мощно заразна и рискова болест, която с лекост се предава по въздушно-капков път от пациент на пациент, за какво тогава болните от нея са изолирани, а Китай незабавно бърза да подчертае, че вирусът не е ТОРС? Тайпе пък упреква СЗО, че макар предизвестията не подхваща съвсем нищо, не изпраща екипи на място и по този начин демонстрира незаконна немарливост по отношение на болест, която след това прераства в пандемия.

Развоят на събитията след бездействието на Световната здравна организация е явен към този момент на всички - през януари се потвърждава, че в Ухан е плъзнал нов вариант от фамилията на коронавирусите и че той извънредно елементарно се предава по въздушно-капков път. До 21 февруари в Европа към този момент има 47 доказани случая на COVID-19, а броят на инфектираните пораства лавинообразно.

Дали Западният свят не е имал шанса да реагира по-бързо и по-адекватно пред заплахата от COVID-19, в случай че е знаел какво се задава?

Няма по какъв начин да бъдем изцяло сигурни. Според " Der Spiegel " в случай че Европа е била осведомена за детайлностите към ковид, пандемия от сходен мащаб е щяла да бъде избегната с ранни, само че за сметка на това непопулярни ограничения като затваряне на граници и карантиниране на идващите от избрани страни жители.

Световната здравна организация обаче е безапелационна, че всеобхватната зараза от COVID-19 е била изцяло неизбежна, а в този момент цел номер едно е не да ровим в предишното, а да се концентрираме в сегашното и в оправянето с заболяването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР