Немско-египетска мисия, водена от Хуриг Сурузиан, е открила огромни варовикови

...
Немско-египетска мисия, водена от Хуриг Сурузиан, е открила огромни варовикови
Коментари Харесай

Големи сфинксове на Аменхотеп III са намерени в Луксор

Немско-египетска задача, водена от Хуриг Сурузиан, е разкрила големи варовикови плочи с двойка кралски сфинксове, както и остатъци от стени и колони, украсени с празнични и ритуални подиуми в Луксор. Мисията е изпълнявана в храма на Аменхотеп III като част от Проекта за възстановяване на храма „ Колосите на Мемнон и Аменхотеп III “, оповестява Ahram Online.

Мостафа Вазири, общоприет секретар на Върховния съвет по антики на Египет, е декларирал, че измежду откритите блокове са тези на двойка великански варовикови колоси на фараона Аменхотеп III във формата на сфинксове, носещи немес, кралска брада и необятна яка към врата.

И двата колосални сфинкса са открити на половина потопени във вода, главите им са подложени на подробно разчистване и консервиране. Други елементи от тялото и лапите са безвредно извадени и ще бъдат деликатно реставрирани.

 

During the archaeological season, the Egyptian-German archaeological mission headed by Dr. Horig Sorosian succeeded in uncovering huge stones of two royal statues in the form of the Sphinx and the goddess Sekhmet, in addition to the remains of decorated walls and columns. pic.twitter.com/S64PMENQdp
— Ministry of Tourism and Antiquities (@TourismandAntiq) January 13, 2022

Мисията е разкрила също три бюста и три долни елементи от скулптури на богинята лъвица Сехмет. Тези елементи ще бъдат съединени още веднъж с други открити по-рано на обекта и ще бъдат изложени в храма по време на реализацията на плана за ръководство на обекта.

Сурузиан, началник на археологическата задача, разяснява, че наличието на тази двойка колосални сфинксове свидетелства за началото на процеса на шествието, водещо от третия стълб до двора на Перистила, където красивият „ Фестивал на долината “ се чествал всяка година, както и юбилейните празници на фараона през последното десетилетие от неговото ръководство.

Според учените предварителните проучвания на тези сфинксове разкриват, че дължината им е била към 8 метра. Сега всички открити блокове и колоси са в развой на реституция в опит да бъдат издигнати още веднъж на първичното им място в „ Храма на милиони години “ - в миналото най-големият траурен храм на Западния бряг, до момента в който не бил съборен от мощно земетресение в древността.

Проектът за възстановяване на храма „ Колосите на Мемнон и Аменхотеп III “ продължава от 1998 година под егидата на Министерството на туризма и антиките и Немския археологически институт в Кайро. Открити са разнообразни нови структури дружно с голям брой архитектурни останки; монументална възпоменателна плоча и многочислени колосални скулптури на фараона са инсталирани и издигнати на първичното им място.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР