Немският Бундестаг прие резолюция за признаването на Гладомора през 1932-1933

...
Немският Бундестаг прие резолюция за признаването на Гладомора през 1932-1933
Коментари Харесай

Бундестагът призна Гладомора за геноцид над украинския народ

Немският Бундестаг одобри резолюция за признаването на Гладомора през 1932-1933 година за геноцид над украинския народ. Резлюцията, която се назовава " Гладомора в Украйна: споменаване - памет - предизвестие " бе импортирана от представителите на ръководещата коалиция (СДПГ, Съюз 90/Зелените и СвДП), както и от ХДС/ХСС. Резолюцията е призната с голямо болшинство при очевидно гласоподаване. 
 
" Милиони хора в Украйна са станали жертви на това целеустремено и всеобщо изтребване на хора посредством апетит. Масовата гибел от апетит не е била резултат от неприятна годишна продукция, а в следствие от активността на политическото управление на Съветския съюз при Йосиф Сталин. Гладоморът съставлява закононарушение против учовечеството ", са споделя в документа. 
 
Авторите на резолюцията акцентират, че Гладоморът е бил " директно разследване от политиката на насилствена колективизация на селяните ", а от друга - " задачата на всеобщите убийства посредством апетит е било политическото подтискане на украинското национално съзнание ".
 
Освен това, Бундестагът приканва немското държавно управление да продължи политически да поддържа паметта за жертвите на Гладомора и познанието за него по света посредством разнообразни просветителни оферти, както и уверено да с епротивопоставя на налагането на едностранчиви съветски пропагандистки разкази. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР