Немски жп експерт беше разпитван по делото „Хитрино“ от Окръжния

...
Немски жп експерт беше разпитван по делото „Хитрино“ от Окръжния
Коментари Харесай

Видеоконфенция с Берлин по делото „Хитрино“

Немски жп специалист беше разпитван по делото „Хитрино“ от Окръжния съд в Шумен чрез видеоконферентна връзка, осъществена в четвъртък. Железопътният инженер Хенрик Амозер/42г./ е взел участие в експертиза, поръчана от компанията транспортьор на дерайлиралите цистерни в Хитрино на съдбовния 10 декември 2016 година Той обаче, беше разпитан в качеството му на очевидец, а не на специалист, предизвести арбитър Румяна Райкова. По думите му по показани фотоси и видео след злополуката, той е установил проблеми по жп инфраструктурата, а „толкова огромно изместване на линия, като тук не съм следил другаде“.

Немецът идвал два пъти у нас, само че първия път от 13 до 16 декември той и негов сътрудник не били позволени до мястото на нещастието. Едва на 22 декември влезнали във взривеното село, само че тогава регионът бил разчистен. В четвъртък Амозер разяснява фотоси, по които прави изводи. Стрелка N1 е била изправна механически, само че стрелка N5 е била с незаключена брава и незастопорена релса, споделя той. Изненадващ бил и фактът, че огромен брой документи, касаещи поддръжката на стрелките, са изгорели и няма техни копия. Под траверсите има прекомерно малко трошляк, установи немецът и сподели, че това по немския стандарт не би отговаряло на стандартите, за българския не знаел. Малкото количество значи, че зърната не вършат сцепление и по този начин не могат да поемат огромен напън. На един от фотосите Амозер уточни по какъв начин 3 от 4 болта, които държат релсата, са хлабави.

Известно е, че съгласно експертизата, поръчана от компания „Булмаркет“, не високата скорост на влака е причина за случая, а отключената стрелка N5. Според обвиняването обаче, двойно превишената скорост на допустимите 40 км/ч. е причина за дерайлирането, последвалия теч на газ, гърмежа и опожаряването на обитаемото място. 7 души починаха, 29 бяха ранени. Обвиняеми са машинистът Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков.

Следващото съвещание по делото е на 19 февруари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР