Немската компания Audi AG и корейският концерн Hyundai Motor Group

...
Немската компания Audi AG и корейският концерн Hyundai Motor Group
Коментари Харесай

Hyundai и Audi ще разработват съвместно водородни коли

Немската компания Audi AG и корейският тръст Hyundai Motor Group оповестиха, че са подписали контракт за дългогодишно съдействие в региона на водородните коли (FCEV). Партньорството планува продан на лицензи и опит в създаването на сходни технологии, а в бъдеще - и потребление на идентични горивни кафези за увеличение на индустриалните размери и понижаване на цената.

Двете компании имат богат опит с коли на водород. Audi сподели първия си първообраз с горивни кафези A2H2 през 2004 година Впоследствие немците пригодиха за работа на водород Q5 и A7, а през 2016-а показаха концепцията за независим модел с горивни кафези h-tron quattro. Първото серийно Audi с водороден електрохимически генератор би трябвало да стане SUV, което се чака при започване на идващото десетилетие.



Hyundai създава водородни коли от още по-рано. Първите корейски прототипи с горивни кафези се появиха още през 1998 година, а от 2004-а в разработките взе участие и дъщерната компания Kia. Първоначално водородните Santa Fe и Tucson се употребяват единствено за корпоративни потребности, а през 2013 година в продажба на лизинг бе пуснат ix35 Fuel Cell. През януари Hyundai показа водородния електрически автомобил от четвърто потомство Hyundai Nexo.



Основните прерогативи на колите горивните кафези пред чистите електрически автомобили са бързото зареждане и огромният пробег с един контейнер. Hyundai Nexo може да измине съвсем 600 км по реалистичния американски цикъл, а пробегът по европейската методика NEDC доближава 800 км.

Водородната технология обаче страда и от дефекти. Себестойността на електрохимическите генератори е висока, а водородът се добива и съхранява мъчно, резултат от което е зле развитата инфраструктура. Това обаче не стопира автопроизводителите, ной-голям триумф измежду които бележи Toyota. От 2014 година насам японската компания е съумяла да продаде 5 300 екземпляра от водородния Mirai.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР