Немалко потребители ще бъдат затруднени в изплащането на сметките си

...
Немалко потребители ще бъдат затруднени в изплащането на сметките си
Коментари Харесай

Петър Андронов: Немалко клиенти ще бъдат затруднени да погасяват кредитите си

Немалко консуматори ще бъдат затруднени в изплащането на сметките си и погасяването на заемите си в идващите седмици. Търговските банки в България работят интензивно за облекчение на кредитните условия и правилните до момента платци ще могат да отсрочат отговорностите си. Това показва в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България нейният ръководител Петър Андронов.

" За страдание, значително клиенти изпадат и ще изпаднат в затруднено състояние да заплащат своите сметки, отговорности и да погасяват заемите си. В рамките на опциите им, банките в България са решени да оказват помощ на хората и на бизнеса да се оправят в това мъчно и невиждано тестване ", показва той.

" Още преди оповестяването на изключителното състояние, без никакво отсрочване, обособените търговски банки започнаха самостоятелно да работят с клиентите си за определяне на настъпили или евентуални проблеми и усложнения, и за облекчение на кредитните условия ", добавя Андронов.

По неговите думи значително банковата система в България се контролира по отношение на разпоредбите, признати от Европейския съюз (ЕС), като във типа си преди рецесията те не допускат огромна еластичност за финансовите институции в тази посока. Конкретно тук се имат поради разпоредбите, съгласно които за необслужвани заеми се стичат тези, по които има просрочени вноски за повече от 90 дни.

" Участвахме интензивно дружно с всички други страни-членки в изработването на оферти и промени, които да отразят форсмажорните условия при третирането за регулаторни цели на просрочия по заеми. Изготвянето на правила и ред за отлагане на отговорностите на кредитополучателите зависи директно от опцията просрочията, в резултат на изключителната обстановка, да се третират от регулаторите друго от прилагания понастоящем метод ", изяснява Петър Андронов.

Той добавя, че облекчаването на условията ще има позитивно отражение върху финансовата адекватност на банките, както и върху ръководството на кредитния риск.

" Хората и компаниите, които са били изрядни и правилни платци преди експлоадирането на пандемията, биха получили опция да отсрочат отговорностите си и да се оправят във времето със усложненията си, подбудени от нея ", споделя Андронов.

Ръководителя на банковата асоциация добавя, че в идващите дни се чака Европейският банков орган да излезе с решение в тази посока, което ще " отвори вратата на националните управляващи и банкови браншове да намерят съответни подходи за справяне с провокациите "..

" То ще бъде оповестено неотложно, с цел да могат жителите и предприятията, чиито проблеми са подбудени от изключителната обстановка, по тяхно предпочитание, да се възползват от него. Банките ще имат подготвеност да стартират да ползват реда за отлагане на кредитни отговорности незабавно след оповестението му ", заключва Андронов. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР