Немалка част от замърсяването на общественото пространство с фини прахови

...
Немалка част от замърсяването на общественото пространство с фини прахови
Коментари Харесай

Фините прахови частици на Божков

Немалка част от замърсяването на публичното пространство с фини прахови частици се дължи на търкането на талончета на шанса. Отделяният при този развой сребристо-сив прахуляк освен цялостни джобовете на защити хора, само че и води до цялостен мозъчен разпад на българското население.

Лесно обясними български мистерии с финикийски знаци извират отвред. Появи се даже образец за държавен протекционизъм над един човек. За позор на проверяващата публицистика с голямо забавяне и напълно неотдавна стана известно, че заради "законова почивка " през 2014-а година "Национална лотария " и "Лотария България " на Васил Божков са икономисали 30 млн. лева налози. Пропускът е поправен за идната 2015-а, само че протекционизмът над "родния " хазарт продължава и до ден сегашен. Световни хазартни колоси, които биха донесли десетки милиони на хазната, не се позволяват до лиценз. И никой не се усеща задължен да изяснява за какво.

Късопаметни сме и не внимаваме в картинката. Но може би някои си спомнят, че през 2013 година беше ремонтиран Законът за
хазарта и от началото на 2014-а се промени методът на облагане на хазартните игри: характерен за активността налог - 15% върху оборота за наземните оператори и 20% такса върху разликата сред получени залози и изплатени облаги за онлайн уредниците. Поправките обаче "пропуснаха " бинго залите, уредниците на томболи и лотарийни игри. Впоследствие депутатите дефинираха дейностите си като "недоглеждане ", само че дълго време не направиха нищо.

Чак на 13 ноември 2014-а сконфузената бюджетна комисия на Народното събрание прегледа "един пропуск " - а точно, че томболите и
лотариите не се таксуват като останалия хазарт. (Промяната беше препоръчана от социалиста Георги Кадиев още през март по време на държавното управление на Орешарски и претоплена в новия парламент към този момент при "Борисов-2 ".)

По създание препоръчаният от Кадиев план не предвиждаше смяна в метода на облагане на онлайн
хазарта и на физическия бизнес със залагания. Но с него лотарийните игри щяха да бъдат категорично вкарани в закона - в частта, в която се разказва по какъв начин тъкмо да се полза оборотът им.

Седем месеца откакто измененията бяха импортирани в остарелия парламент, а след това и в новия, от финансовото министерство се оказаха без мнение по тематиката. Затова и в началото депутатите от болшинството отхвърлиха предлагането на Кадиев.

"Пропускът " въпреки всичко беше поправен от кабинета "Борисов 2 ", въпреки и с отвращение. На 5 декември 2014-а поправката бе гласувана на второ четене, единствено че заслугата беше на нов вносител - депутатката от ГЕРБ и началник на бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Нека погледнем на нещата от настояща позиция и да измерим в доходи депутатската небрежност.

Справка на Държавната комисия по
хазарта демонстрира, че през 2015-а са събрани налози от моментна лотария на стойност 37 млн. лева, до момента в който година по-рано в тази рубрика няма и стотинка доход. Осигурената от депутатите едногодишна данъчна почивка през 2014-а е ощетила бюджета с над 30 млн. лв.. Сметката е на база на ставката от 15%, която към този момент се дължи, и на оценките, че размерът на този бизнес през пропуснатата година е бил към 200 млн. лв..

Когато Кадиев внасяше поправката, смяташе, че от данъчните доходи от
лотариите в бюджета ще влязат в допълнение към 5 млн. лв.. Бил е краен черноглед.

За разцъфтяването на бизнеса на двете частни лотарийни компании с бездействието си са помогнали и двама министър председатели - Орешарски и Бойко Борисов. При последния бе позволено този вид
хазарт да се продава на всички места и оборотът му да доближи стотици милиони левове.

От данните на комисията по
хазарта се вижда, че общите данъчни доходи, които тя събира, са скочили с 56% до 94 млн. лева през 2015-а. Ако обаче от тях се извадят упоменатите 37 млн. от моментните лотарии, е имало общ спад от 4 %.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР