Немалка част от основните транспортни жп коридори, магистрали, дигиталната инфраструктура

...
Немалка част от основните транспортни жп коридори, магистрали, дигиталната инфраструктура
Коментари Харесай

Борисов обясни защо ЕС не трябва да се плаши от Западните Балкани

Немалка част от главните транспортни жп коридори, автомагистрали, цифровата инфраструктура на Западните Балкани са построени с европейско финансиране, а през днешния ден тук са и Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване, шефовете на Европейската капиталова банка и чак до петък ще се работи, с цел да могат водачите на тези страни отсам да си тръгнат с ясна картина кое по какъв начин ще се финансира. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на събитието " В разговор със Западните Балкани: основаване на район на напредък, сигурност и съгласуваност по пътя към Европа ". То се организира ден преди дълго чаканата среща на върха сред водачите на Европейски Съюз и сътрудниците им от Западните Балкани.

" Аз обичам историческата памет да се пази, министър председателите идват и си отиват, само че страните остават ", сподели още Борисов, припомняйки, че на срещата сред Европейски Съюз и Западните Балкани преди 15 години в Солун е дадена вероятност за България. " Днес в София идват водачите на Европейски Съюз и на Западните Балкани. Беше извънредно мъчно, никак не им се занимава на нашите хора с тая работа, имаме си задоволително проблеми в Европа, само че най-после се съгласиха и я одобриха извънредно драговолно. Това се дължи най-много на канцлера Меркел, която не знам дали Нобелова премия ще вземе, само че за Балканите имаме защо да й благодарим ", уточни още българският министър председател.

По думите му с нужното финансиране Балканите ще бъдат едно от най-хубавите места за живеене в Европа. " Защо толкоз се плашат от Западните Балкани, вижте ги данните: Македония има 11 милиарда Брутният вътрешен продукт, Сърбия – 41 милиарда, Албания - 13 милиарда, Косово - 8 милиарда, Босна и Херцеговина - 17 милиарда, Черна гора – 4 милиарда Общо 96 милиарда Словакия има 96 милиарда Брутният вътрешен продукт, приказваме за приемането все едно на Словакия. Така че като население Западните Балкани са по-малки от Румъния, като брутен артикул - колкото Словакия. От какво толкоз се плашат при големите трилиони бюджет и Брутният вътрешен продукт на Европа, а в това време това място генерира единствено войни и големи разноски по-късно ", сподели още Борисов.

По думите му " бавничко, с разговор, едно по едно, капка по капка " най-сетне водачите са се съгласили и през днешния ден всичките до един ще участват на Европейския съвет, в това число и английският министър председател Тереза Мей. Утре има и двустранни срещи, тъй като и " Брекзит зацикля ", сподели още Борисов.

" Надявам се и Заев и Ципрас (премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас – бел. ред.) най-накрая да приключат този спор с името. Това си е ваша работа, ние единствено се надяваме и желаеме, в случай че можете, да си стиснете ръцете. И Тачи, и Вучич (държавните глави на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич - бел.ред.) би трябвало да покажат своето водачество, тъй като в Скопие отхвърлиха да си свидлив ръцете ", добави Борисов.

Той изрази страдание, че огромна част от вниманието ще отиде за нуклеарното съглашение с Иран, от което Съединени американски щати се отдръпнаха, и комерсиалните връзки с Щатите. " Брекзит, нуклеарният спор, комерсиалното съглашение със Съединени американски щати, спорът в Сирия, бежанската вълна, всичките тези убийства, побоища и войни генерират още по-голяма миграционна вълна. Даже в огромни европейски страни изборите се завоюваха от антисистемни партии на фона на тази миграционна вълна ", съобщи министър председателят.

По думите му за пръв път Европейски Съюз крепко пази и своя интерес. " Коридорите 4, 8, 10 - това е прелестно за Хърватия, Сърбия, Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, за всички, несъмнено, и за България и Гърция. Според него, в случай че ние на Балканите не си помогнем сами, то и бог не може да ни помогне, " всичко зависи от нас ".

Има късмет за начало на договаряния, счита Захариева

Външният министър Екатерина Захариева разяснява: " Дали сме съумели да убедим всички, че това е обстановка, която ще донесе доста изгоди и за страните членки? Не бих споделила, че сме съумели да ги убедим. Във всички страни, които са чисти платци, и освен те, сякаш към момента има една опозиция за бързо разширение. Слава богу, никой не споделя, че е срещу разширението въобще. Отлагането обаче до безконечност сигурно освен че ще демотивира, само че ще фрустрира и даже разгневи жителите на тези страни. " По думите й работата е и в страните от Западните Балкани, те би трябвало да покажат, че могат да вършат промените.

Според Захариева Европейски Съюз не го е боязън от броя на новите жители, а се тормози от това дали няма да бъдат пренесени проблеми вътре в съюза. " Първо би трябвало да покажем, че можем да решаваме проблемите си, че ги решаваме откровено ", сподели още министърът. По нейните думи е допустимо тази година да се стартират договаряния за присъединение с Македония, също по този начин и с Албания. " Няма да е елементарно, само че има още късмет да убедим скептичните страни, които считат, че към момента не е пристигнал моментът, да покажем на първо място, че можем да си решаваме проблемите един с различен ", добави Захариева.

Срещата нямало да е леден душ

Според вицепремиера срещата на върха със Западните Балкани в четвъртък няма да е леден душ. По думите й има доста огромна разлика сред срещата на върха в Солун и тази в София. " През 2003 година никой не е бил със статут на претендент за участие в Европейски Съюз, а в този момент процесът се развива в Съвета. Спомням си какво беше август, септември, октомври, когато убеждавахме във връзка с тематиката за Западните Балкани, какво беше възприятието тогава и какво е в този момент ", акцентира министърът.

Тя описа, че в понеделник се е провел съвет по общи въпроси и всички страни, които са взели думата, са се учудили къде е тематиката за разширението. Всички изказали се делегации, без една, са поискали от ръководителя на Европейския съвет да включи тематиката разширението в програмата за лидерската среща в края на юни.

Тя за следващ път акцентира, че задачата на срещата не е разширението, а да се даде нещо съответно, да се създадат съответни планове и уточни като триумф, че всички 28 водачи на Европейски Съюз са в България. Няма да е елементарно, само че не е невероятно, трябват още промени и още убеждения, само че сигурно за шест месец разликата е голяма, добави тя.

Водеща роля

Евродепутатът Ева Майдел (Европейска национална партия, ГЕРБ) уточни, че ролята на гражданското общество е основна за промените в Западните Балкани. Затова по думите й е извънредно значимо да се приказва с тези общества. Само по този начин можем да създадем жителите на Западните Балкани съдружници в процеса на европеизиране на района, и двете страни имаме потребност от засилен разговор, добави тя.

Критериите, към които шестте страни и страните членки на Европейски Съюз би трябвало да се стремят са ясни, а България е вървяла по този път напълно скоро и знае напъните и изгодите от доближаването с Европейски Съюз в резултат на нашето участие, сподели тя, допълвайки, че това е натурален метод България да има водеща роля в този развой.

Микулаш Дзуринда, някогашен министър председател на Словакия, сподели, че без значение от разтърсванията процеса на интеграция на Западните Балкани има нов тласък и би било отлично, в случай че Европейски Съюз е по-голям през 2025 година Той въпреки всичко прикани да бъдем открити. По думите му въпросът дали ще Европейски Съюз ще е по-голяма организация или не, зависи от страните претенденти и от няколко фактора, измежду които са опцията им да отговорят на всички условия и критерии, както и решимостта им да станат част от решението, а не част от казуса. Имаме позитивен опит като да вземем за пример четирите страни от Вишеградската група, Чехия и Словакия взеха решение проблемите си от предишното преди да се причислят към Европейски Съюз, сподели още той.

Знам, че съгласно хората от Западните Балкани най-големите вложения са от Далечния Изток, само че 70% от общия търговски продан е от Европейски Съюз и 9 млрд.евро са вложенията през последните 10 години от Европейски Съюз в района, добави Дзуринда, съгласно който от решаващо значение е самодейността да идва от долу на горе.

Столица на Европа

Манфред Вебер, ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент, означи, че София е столица на Европа през днешния ден и българското държавно управление води Европа по доста добър метод. По думите му доста огромен принос на българското държавно управление е да постави Западните Балкани нагоре в дневния ред на Европейски Съюз.

Европа има потребност от Западните Балкани и Западните Балкани се нуждаят от Европа, само че вероятността за разширението не е концепция, на която доста се радват в Европа, уточни Вебер. " Не че имаме нещо срещу някого, само че има отвращение в Европейски Съюз, когато приказваме за разширение ". Според него на хората би трябвало да се покаже, че в Европейски Съюз може да има доста позитивен резултат от това разширение. По думите му Западните Балкани би трябвало да създадат нужните промени, само че освен с цел да се причислят към Европейски Съюз, само че и с цел да имат модерни общества. Вебер отбляза, че Европейски Съюз към момента не е подготвен за шест спомагателни страни членки.

Хърватският министър председател Андрей Пленкович напомни, че първичната концепция след срещата в Солун през 2003 година е била да се състоят три срещи на високо равнище на година до 2018 година, само че те не се организираха.

" За Западните Балкани историята не беше доста лесна поради политиката на режима на Милошевич... 90-те бяха изгубени години за моята страна, ние бяхме страна като записка под линия, единственото нещо, което имахме, беше филантропична помощ до 2000 година ", сподели министър председателят.
По думите му през 2020 година Хърв ще повтори тази среща на високо равнище. Той означи, че колкото по-силни са популистките партии, толкоз по-бавно ще се уголемява Европейски Съюз.

Не просто прелистване на преговорни глави

Никола Димитров, външен министър на Македония, сподели, че " не става въпрос просто да прелистваме главите, а да се променим. Процесът по присъединение е най-хубавият инструмент на Европейски Съюз да помогне на тези които желаят да се трансформират и пъкъл създадат промени ".

Според него " процесът на присъединение постоянно се проваля, в случай че се политизира ". " Политизирането не води до положително. Всяка страна би трябвало да се преглежда независимо. Ако приказваме за групи, значи политизираме. Това се следи, когато се подготвят европейски избори, каквито ще има другата пролет. А някои страни членки се тормозят да разясняват присъединението на Западните Балкани, тъй като ще има разбъркване на въпросите с европейските избори ".

" Историята в нещо отлично, само че е време поколението ни да създаде нещом с което да се гордеем през днешния ден ", настоя Димистров, призовавайки страните от района да се конкурират с промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР