Нелогично заседавала по казуса с “Хиполенд” Комисията за защита на

...
Нелогично заседавала по казуса с “Хиполенд” Комисията за защита на
Коментари Харесай

Падна глобата на Хиполенд

Нелогично заседавала по проблема с “Хиполенд” Комисията за защита на конкуренцията. С този претекст магистратите от софийския Административен съд анулираха наложената на магазина за играчки санкция през лятото на предходната година.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията пристигна дружно с невиждана институционална инспекция, която пристигна в разгара на летните митинги. Собственикът на “Хиполенд” застана на страната на демонстриращите против ръководството на Бойко Борисов и олигархията. Проверката се случи на идващия ден, а случилото се бе признато като потребление на институциите за бухалки против предприемачи.

Протестиращите жители застанаха още тогава на страната на компанията. Наложената на “Хиполенд” санкция е в размер на близо 125 хиляди лв..

От правосъдния акт излиза наяве, че производството против " Хиполенд " започва по сигнал на жител от 14 април м.г., че компанията прави промоционална акция за артикули, без да посочи, че количествата им са лимитирани. Комисия за защита на конкуренцията прави извод, че в действителност посланията на сдружението за промоцията са заблуждаваща реклама, защото в огромна част от каналите за връзка - Фейсбук, Instagram, Gооglе, онлайн магазина и известията по имейл до клиентите нямало напътствие, че количествата на промотираните артикули са лимитирани. И въпреки и в уеб страницата на компанията да пишело, че " Хиполенд " не подсигурява категорично наличността на стоката все още на привършване на поръчката ", там пишело също, че стоките можело да се купят и от физическите магазини. Според Комисия за защита на конкуренцията това обръщение се възприемало от потребителя в дословен смисъл, като оставяло усещането, че в случай че покупката не може да се реализира в онлайн магазина, то продуктът можело да бъде платен във всеки физически магазин през целия интервал на промоцията. Според комисията хората щели да вървят до магазините да търсят желаните артикули, и като не ги намерят, щели да си купят други, пишат от в. “Сега”.

Според магистратите обаче комисията разсъждавала нелогично, а законът е бил прибавен погрешно. Доказателствата не са били преценени.

За да се одобри, че една реклама е заблуждаваща, по едно и също време би трябвало да са изпълнени три предпоставки - да има реклама, посланието ѝ да е подвеждащо, да повлияе на икономическо държание на субектите, като по този метод да нанася, или да е способно да нанесе вреди на съперник.

Според съда рекламното обръщение на " Хиполенд " не покрива характерностите на заблуждаваща реклама.

Решението на съда не е дефинитивно и може да бъде атакувано пред Върховен административен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР