НЕЛК определи 100% степен на увреждане и задължителен асистент за

...
НЕЛК определи 100% степен на увреждане и задължителен асистент за
Коментари Харесай

Законови промени карат директор да решава казуси на парче с ТЕЛК

НЕЛК дефинира 100% степен на увреждане и наложителен помощник за Кристина Кючукова. Решението е във връзка тъжба на майка й, която при започване на седмицата получи абсурден отвод от Първи състав на ТЕЛК Пазарджик, който на процедура остави двете без никакви средства. Оказа се, че комисията е взела решение без наличието на значим за случая специалист. В деня, в който Недка Кючукова отива на ТЕЛК с щерка си Кристина, няма психиатър. Детето не е прегледано, само че педиатър издава решение, че момичето не се нуждае от помощник и няма увреждания. Целият случай можете да прочетете ТУК.
Казусът докара до уволняване на шефа на Многопрофилната болница в Пазарджик. Новият изпълняващ длъжността шеф Красимир Темнилов е издал заповед в болничното заведение: " При належащо решение от ТЕЛК всички деца под 16г. при проблеми с психологично, неврологично или офталмологично заболяване, наложително да бъдат съветвани от съответните експерти. Особено при регистрирани съпътстващи болести. " Това заяви самият той пред Нова тв.
Така на процедура се постанова шефът на болничното заведение да попълня празнота в наредбите.
Actualno.com напомня, че на 16 октомври Министерският съвет одобри решение, с което отпадна условието в съставите на ТЕЛК комисиите да има експерт по болестта на явяващия се. Промените бяха препоръчани по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и утвърдени от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Според решението на Министерски съвет аргументите за препоръчаната смяна в правилника са свързани с " на практика проблеми в неговото използване и някои несъответствия с други нормативни актове ", измежду които са точно условието в съвещанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да взе участие доктор с добита компетентност по профила на болестта. Още за решението можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР