Нели Закут © Надежда Чипева Вирусната пандемия нахлу в цял

...
Нели Закут © Надежда Чипева Вирусната пандемия нахлу в цял
Коментари Харесай

Нели Закут, Boom! Burgers: Не сме съкращавали служители или намалявали заплати

Нели Закут

© Надежда Чипева Вирусната пандемия нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията в следващ брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи. Веригата Boom! Burgers отваря първия си ресторант през 2012 година, с първата вълна на гурме бургер модата в София. Осем години по-късно бизнесът има към този момент три местоположения в столицата, една от които в The Mall. За да се отличат от конкуренцията, притежателите залагат на дизайн на заведенията за хранене, тематични бургери и събития. За да запазят бизнеса си по време на изключителното състояние, от Boom! Burgers уголемяват опциите си за доставки и по този метод всички техни заведения за хранене не престават да работят. Така макар компликациите екипът преглежда нови местоположения за разрастването на веригата и работи в посока развиването на нов бранд.

Как се отрази на бизнеса ви изключителното състояние?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Както за всички наши сътрудници в ресторантската промишленост, изключителното състояние се отрази отрицателно на приходите, броя клиенти и поръчки по отношение на предходната година. Не сме съкращавали чиновници или намалявали заплати. В първата седмица имахме доста осезателен спад от към 50%. Фокусирахме се върху понижаване на закрепените разноски и се наложи доста бързо да предоговаряме изискванията за наем на всички наши местоположения. За благополучие наемодателите ни са осведомени хора, които схващат какво се случва и желаят да ни оказват помощ в този толкоз тежък миг.

Наложи ли се да измененията бизнес тактиката си, с цел да се адаптирате към новите условия?

Не са доста бизнесите в нашата промишленост, които могат да си разрешат да отделят пари за запаси и просто да изчакат отминаването на рецесията. Затова знаехме, че в случай че желаеме да оцелеем и още веднъж да отворим, ще се наложи да преосмислим и приспособяваме огромна част от бизнес модела си. При естествени условия на работа към 50% от приходите на заведенията ни идват от клиенти, които се хранят на място. В рамките на няколко дни създадохме и активирахме опцията за приемане на онлайн поръчки за взимаме на храна за у дома непосредствено от заведенията за хранене. Седмица по-късно започнахме и лични доставки. Работихме дружно с сътрудниците ни от Takeaway.com и Foodpanda за разширение на регионите за доставки, които те обслужват, както и за понижаване на % комисиона, който те получават от всяка доставка.

Най-сложно е с местоположението ни в The Mall, тъй като комерсиалният център е затворен за гости, само че там сътрудниците излизат и носят поръчките за клиентите на входа.

Срещате ли усложнения с доставките на артикули за бургерите?

Сами внасяме в България месото, с което работим. Наложи ни се да създадем няколко доставки в границите на изключителното състояние, само че нямахме никакви усложнения откъм наличия на артикули или време, належащо за превоз.

До момента не е имало дефицит или осезаемо повдигане на цените на нито един артикул с изключение на ръкавици и дезинфектанти. Кухненският ни личен състав работи постоянно с ръкавици и имахме количества на склад, само че при изчерпването им се наложи за няколко дни да търсим различни снабдители, които бяха доста мощно стимулирани да се възползват оптимално от дефицита на тези артикули на пазара.

Планирате ли метаморфоза на заведенията за хранене, с цел да отворят при новите условия?

Нямаме градини или опция за тротоарно право на локациите ни, по тази причина в този момент координираме с регулиращите органи какво можем да си позволим да създадем, без да сме в нарушаване на новите ограничения. Ще продължим да вършим лични доставки, което е може би най-голямото ни предизвикателство сега, с цел да можем да доближаваме до клиентите ни в цяла София, както и ще вършим специфични акции с сътрудниците си за доставки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР