Нелегитимни, абсолютно абсурдни мерки. С тези думи прессекретарят на Кремъл

...
Нелегитимни, абсолютно абсурдни мерки. С тези думи прессекретарят на Кремъл
Коментари Харесай

Как Русия ще пробива тавана на цените на петрола?

„ Нелегитимни, безусловно неуместни ограничения ”. С тези думи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков разказа прелюдия от Европейския съюз „ таван на цените “ на съветския нефт. В отговор с декрет на президента на Русия доставките на нефт при тези условия бяха направени невъзможни. По какви правила ще се продават съветските нефт и петролни артикули?

Президентът Владимир Путин подписа декрет за ответни ограничения против решението на западните страни да дефинират таван на цените на съветския нефт. Отговорът беше предстоящ. Документът не разрешава на съветските компании да доставят нефт и петролни артикули, в случай че договорът директно или индиректно планува потреблението на механизма за ограничение на цените. В същото време остава опцията за такива доставки при особено позволение от президента. Руските компании към този момент имат правна база, на която могат да се базират при договаряния с купувачи.

Русия в началото даде да се разбере, че няма да се съгласи на таван на цените. Организацията на експортьорите на нефт ОПЕК изцяло поддържа Москва по този въпрос, което е разбираемо - през днешния ден Западът се пробва самичък да дефинира цената на съветския нефт, а на следващия ден може би на арабския.

Президентският декрет важи и за съществуващите контракти, в случай че те съдържат такова ценово ограничаване, сподели в сряда прессекретарят на президента Дмитрий Песков. Според него Русия не се е съветвала със страните от ОПЕК+ за отговора на тавана на цените, извършени са вътрешни съветски съвещания. „ Суверенно право на Русия е да реагира на такива нелегитимни, безусловно неуместни ограничения – на по този начин наречения ценови таван. Затова това беше предшествано от вътрешна съветска експертиза. Въпреки че по тази тематика, а и по други тематики, свързани с енергийните пазари, естествено съветската страна, посредством наблюдаващия вицепремиер Новак, е в непрекъснат контакт със страните от ОПЕК+ “, сподели Песков.

Какво ще значи на процедура реакцията на Русия? „ Руската федерация отхвърля да се съобрази с изискванията на механизма за ограничение на цените, само че в това време ще работи гъвкаво, въз основа на преобладаващите условия. Тази позиция е напълно разумна. В случай на послушание на опита за външно контролиране на цените на петрола, това ще докара до сериозен механизъм за външнополитически напън върху Русия “, споделя Виталий Манжос, старши риск управител в “Алго Капитал ”.

„ Ще бъде невероятно да се купува нефт по тези контракти, в които се загатва ценови предел в тези интервали, когато цената е по-висока от 60 $ за барел съветски експортен нефт “Урал ”. И през 2023 година подобен интервал може да бъде дълъг. Следователно вносителите ще би трябвало да търсят способи да заобиколят рестриктивните мерки “, споделя Владимир Чернов, анализатор.

Санкциите на Европейски Съюз против съветския нефт и таванът на цените, натрапен на 5 декември, към този момент не са оказали огромно въздействие върху петролния пазар, само че възбраната за съветски петролни артикули, която ще влезе в действие на 5 февруари, може да се трансформира в по-сериозен фактор, счита Роналд Смит, старши анализатор в “Мир Инвестиции ”

Въпреки всичко 2022 година беше добра година за съветската петролна промишленост. „ Това се вижда от обстоятелството, че най-големите локални петролни компании съумяха да изплатят великодушни междинни дивиденти тази година. Става дума за “Лукойл ”, “Роснефт ”, “Газпром Нефт ”. Това е допустимо единствено при забележителна облага “, споделя Манжос. Добивът на нефт през 2022 година освен не е понижен, само че даже се е нараснал с към 2% по отношение на 2021 година до 535 милиона тона, износът на нефт ще нарасне със 7,5% до 242 милиона тона. Такива данни заяви вицепремиерът Александър Новак. Расте производството на автомобилни бензини и дизелово гориво. Разбира се, доста помогнаха високите цени на петрола, които на моменти доближиха 120 $ за барел. През 2023 година обаче би трябвало да чакаме отрицателен резултат от ембаргото и тавана на цените. Има експертни прогнози за понижаване на производството на нефт с 500-700 милиона барела дневно при започване на 2023 година

Пренасочването на съветските петролни доставки удължи логистичните направления и усили финансовите разноски, споделя Чернов. В същото време цените на петрола през 2023 година се чака да бъдат по-ниски, а отстъпката на “Урал ”, в противен случай, е по-голяма, в сравнение с през 2022 година Така съгласно Смит през първото тримесечие на 2023 година “Брент ” ще доближи 95 $ за барел, а до края на годината ще поевтинее до 85 $. В същото време отстъпката на “Урал ” през първото тримесечие ще се увеличи до 40 $ на фона на рестриктивните мерки. От друга страна, прибавя Смит, нарастването на отстъпката за “Урал ” притегля азиатски купувачи и предизвиква основаването на нови вериги за доставки.

Експертите предвиждат, че в следствие през втората половина на годината обстановката с доставките на съветски нефт ще се усъвършенства. Ценовата разлика ще се изглади след стабилизирането на новите вериги за доставки след четири месеца, счита Новак. Той не изключва, че в пика си намаляването на добива може да бъде 7-8%, само че като цяло до 2023 година Русия ще създава 490-500 милиона тона нефт годишно. Но доста ще зависи, несъмнено, от логистиката.

Успоредно с това Русия взема решение въпроса за разполагането на личен танкерен флот, който не се опасява да попадне под наказания и е подготвен да транспортира локален нефт. Друг значим миг е стартирането на съветския механизъм за обезпечаване на танкери. Руската национална презастрахователна компания беше рекапитализирана и другарските купувачи на съветски нефт одобряват тези промени.

Преди това флотът за превозване на нефт и застраховка беше прерогатив извънредно на западни компании. Според Новак в този момент има свободни пристанищни мощности за претоварване на 35-40 милиона тона товари годишно. Работи се по разширението им, което ще бъде приключено в идващите три години. Новак чака през 2025 година Русия да усили износа на недопечен нефт до 260 милиона тона годишно точно посредством страните от Азиатско-тихоокеанския район.

По-несигурна е обстановката с петролните артикули. Европа беше главният им пазар. Новак споделя, че още не е ясно с какво европейците ще заменят съветското гориво. Той не изключва европейците да вкарат изключения, както беше с петрола, когато доставките по тръбопроводи и рафинериите в България, Чехия и Словакия не бяха обект на ограничавания. В краен случай рафинирането на нефт може да бъде отчасти сменено с спомагателен експорт на недопечен нефт.

„ Вероятно актуалната обстановка ще се трансформира в тласък за увеличение на размера на вътрешното пречистване на нефт. Като цяло локалната петролна промишленост интензивно ще търси и намира нови благоприятни условия за експорт с поддръжката на държавното управление “, споделя Манжос.

„ Именно през втората половина на 2023 година можем да чакаме възобновяване на производството и експортните продажби на съветски нефт на фона на повишаване на световното търсене. Очакваме търсенето да се увеличи, откакто политиката на нулева приемливост към ковид в Китай бъде изцяло отстранена и световната криза премине. Ситуацията може да се реши по-бързо с появяването на петролен хъб в Турция, откъдето съветският нефт да се продава в страните от Европейски Съюз “, предвижда Чернов. Турция споделя, че има всички благоприятни условия да транспортира съветски нефт до този център, без да нарушава никакви ограничавания.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР