Нелегалният реекспорт на лекарства остава извън Наказателния кодекс, решиха депутатите

...
Нелегалният реекспорт на лекарства остава извън Наказателния кодекс, решиха депутатите
Коментари Харесай

Незаконният износ на лекарства остава извън Наказателния кодекс

Нелегалният реекспорт на медикаменти остава отвън Наказателния кодекс, взеха решение депутатите от парламентарната здравна комисия, които в четвъртък отхвърлиха оферти на Българска социалистическа партия по рекомендация на основния прокурор Сотир Цацаров.

Депутатите от Българска социалистическа партия предлагаха наказване отнемане от независимост до години за всеки, който създава, съхранява, внася или изнася лекарства в нарушаване на закона за лекарствените артикули (ЗЛПХМ).

Според ръководещите обаче предлагането е прекомерно общо дефинирано, с цел да бъде признато и би основало единствено нови проблеми вместо да взема решение съществуващите.

От гласуванията в парламентарните комисии досега излиза наяве, че поправките на Българска социалистическа партия ще бъдат отхвърлени, а проблемите с паралелния експорт на медикаменти ще бъдат решавани през промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, каквито има импортирани от държавното управление в Народното събрание и следва да бъдат гледани през идната седмица.

В лекарствения закон има въведени нови фрапантно по-високи санкции за незаконния експорт, което съгласно Министерството на здравеопазването е пътят за решение на казуса с неналичието на лекарства на българския пазар, стана ясно от думите на зам.-здравният министър Бойко Пенков.

От Българска социалистическа партия предложиха да уточняват текстовете си сред първото и второто четене и подсетиха, че самият основен прокурор Сотир Цацаров е изтъкнал нуждата от смяна в Наказателния кодекс, с цел да се развържат ръцете на прокуратурата в противодействието на противозаконния експорт.

През ноември предходната година на съвещание на на комисията за наблюдаване на приходните организации и за битка със сивата стопанска система и контрабандата Цацаров съобщи, че незаконният експорт на лекарства би трябвало да се криминализира и да откри място в раздела закононарушения против националното здраве. По думите му в този момент съществуващите текстове в Наказателен кодекс са морално остарели, защото са от 1968 година.

В четвъртък обаче от Министерството на правораздаването оповестиха, че и в този момент противозаконният експорт на медикаменти е криминализиран от Наказателен кодекс и съгласно ведомството няма потребност от още промени.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова пък разгласи,че е било поискано публично мнение от основния прокурор по направените промени, само че отговор не е бил получен. ”Така че ние не знаем каква е формалната позиция на основния прокурор”, заключи тя.

Дариткова подсети, че сама по себе си паралелната търговия е позволена от закона и съгласно нея също незаконните й форми се вместват и сегашните разпореждания на Наказателен кодекс. Освен това съгласно нея предлаганите от Българска социалистическа партия промени дават даже късмет за контрабандистите на опиати да получат по-леки санкции, тъй като част от дрогата може да мине за медикаменти.

Концепцията на Българска социалистическа партия за криминализиране на незаконния експорт на медикаменти беше подкрепена от съсловната организация на фармацевтите – Българския фармацевтичен съюз, само че и нейният ръководител проф. Илко Гетов се разгласи против прекомерно общата дефиниция на текстовете. Според Фармацевтичния съюз с предлагането не се прави разграничаване сред между другата степен на социална заплаха при регулирането на наказателната отговорност.

Освен това е неприемливо всяко едно нарушаване на лекарствения закон да е въздигнато в незаконно посягане.

Без търгове за изчезнали у нас лекарства без конкуренция

Депутатите обаче одобриха препоръчаните от ГЕРБ промени в Закона за публичните поръчки, с които лечебните заведения се освобождават от задължението да вършат търгове при вноса на позволени за приложимост лекарства в Европейски Съюз, които не се внасят у нас.

" Съвсем скоро имахме случай с две медикаменти за редки болести, цената на едното беше 2.8 млн. лева за година, а на другото 700 хиляди лева и нямаше по какъв начин да ги осигурим ", изясни зам.-здравният министър Бойко Пенков. По думите му става въпрос за към 30 сходни случая на година, като не малко от тях засягат лекуването на деца.

Към момента броят на витално нужните медикаменти, които не се внасят е 70, само че съгласно депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов броят им през идващите години ще пораства и по тази причина той предлага Министерството на здравеопазването да сътвори централизиран ред за снабдяването с тези лекарства. По думите му казусът не може да бъде оставен единствено в ръцете на болнични шефове и Фонда за лекуване на деца, а страната би трябвало да се намеси и да подсигурява по-добри условия за набирането на изчезналите медикаменти.

”Мога да ви дам образец с медикамент, на който преди време един флакон е коствал 40 евро, а в този момент е 1800 евро”, съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР