Нелегална търговия с животни между българи и турци може да

...
Нелегална търговия с животни между българи и турци може да
Коментари Харесай

Вицепремиерът Симеонов сезира ДАНС за чумата

Нелегална търговия с животни сред българи и турци може да е повода за появяването у нас на чума по дребните преживни животни. Това разяснява в Несебър вицепремиерът Валери Симеонов. Той уточни, че е сезирал с тази информация ДАНС:
 Започнаха да изплащат компенсации за умъртвените животни в селата Кости и Воден  Забраняват се публични прояви на местата с огнища на чума  Радев угрижен от дейностите на държавното управление поради чумата  Държавата не беше на мястото си по казуса с чумата, счита вицепрезидентът
“Когато се появява в две села – в Кости и във Воден, които са по на 20 км. от границата, се появява чумата, а в селата, които са до граничната вадичка няма такава, това потвърждава, че е пренесено. Подал съм нужната информация на ДАНС, те си ревизират, става въпрос за преместване на болест. Не е 100% несъмнено дали е съзнателно, но… лакомията. С цел персонални облаги “, сподели Симеонов.

Той уточни, че е имало случаи и на стопани, които, откакто са разбрали, че животните им могат да бъдат умъртвени, са се пробвали да ги продадат евтино.

Друга доктрина за преместването на болестта се появява в научно мнение на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите. Във фермата на Атанас Петров от царевското село Кости, където бяха евтаназирани всички животни, са болни единствено овце, като нито една коза не е посочила признаци, макар че те са по-податливи. Отделно, нито едно животно не е имало диария, което е особено за чумата, пишат учените. В тяхното мнение участва любопитен миг:

„ Няколко дни преди появяването на клиничните признаци, притежателят е чул лай на кучетата, които охраняват обора (кучетата са лаели изключително, „ като за непознати хора “. На сутринта, към обора са открити бутилки от минерална вода (не българско производство) и районъте бил отъпкан. Фермерът показа, че доста постоянно е виждал преминаващи групи мигранти и най-вероятно в същата вечер е имало група хора преминаващи браздата сред България и Турция “, написа в документа.

Научното мнение е направено на 4 юли от проф. доктор Георги Георгиев, доктор Силвия Пеева, доктор Лиляна Полихронова и доктор Мадлен Василева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР