Некачествен антифриз продават в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе.

...
Некачествен антифриз продават в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе.
Коментари Харесай

Внимание! Некачествен антифриз скапва колите

Некачествен антифриз продават в комерсиалната мрежа, предизвестяват производители от Русе. Има случаи, в които са сменени някои от съставките на продукта, само че има и фалшификати, които повреждат моторите на колите. Светлозар Русев е водач от 40 години. Заради фалшив антифриз, който закупил на по-ниска цена, колата му е за ремонт.

" От известно време колата ми няма парно и през вчерашния ден пред гаража долу имаше локва ", разяснява той пред Българска национална телевизия. " Протекло е съединението на водната помпа. За нас явно антифризът не е подобаващ. Водачите постоянно подценяват избора на охладителната течност ", сподели Минчо Минчев, шеф на сервиз.

Веселин Венков създава антифриз от 18 години. Казва, че е виждал всевъзможни фалшификати на продукта. Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да слагат отработен глицерин, който е боклук от производството на биодизел. Добавят и алкохол, който основава усещане, че по този начин наречения антифриз не замръзва.

" Хората си мислят, че единствената функционалност на антифриза е да не замръзва, само че той има още други свойства, които би трябвало да се съблюдават - да смазва, да защищава от разяждане металните елементи, месинговите, алуминиевите ", съобщи Венков.

Антифризът предстои на прецизни лабораторни разбори. " Ако не дава отговор на тези индикатори, тогава може да се получи наслойка по металните елементи на мотора, да се разложат каучуковите елементи и да реагира с пластмасата, да го съсипе, да го блокира ", изясни лаборантът Анелия Минова.

Често нелоялните производители прибавят в продукцията си и специфични химикали, които могат да заблудят даже измервателните уреди, които открият качеството на антифриза. Така откриването на подправения артикул става още по-трудно. Затова, съгласно експертите,трябва да се следи цвета на антифриза.

" Да видите дали антифризът ви е помътнял, сменил си е цвета. Това води де факто до разяждане на двигателната система, прегряване на автомобила, течове и оставане на пътя ", сподели още Веселин Венков. Производителите поучават да купуваме антифриз единствено от магазини, които имат документ за качество.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР