Некачествен антифриз продават в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе.

...
Некачествен антифриз продават в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе.
Коментари Харесай

Внимание, шофьори! Фалшив антифриз с опасни добавки скапва колите

Некачествен антифриз продават в комерсиалната мрежа, предизвестяват производители от Русе. Има случаи, в които са сменени някои от съставките на продукта, само че има и фалшификати, които повреждат моторите на колите.

Светлозар Русев е водач от 40 години. Заради фалшив антифриз, който закупил на по-ниска цена, колата му е за ремонт.

"От известно време колата ми няма парно и през вчерашния ден пред гаража долу имаше локва ", разяснява той пред Българска национална телевизия.

"Протекло е съединението на водната помпа. За нас явно антифризът не е подобаващ. Водачите постоянно подценяват избора на охладителната течност ", сподели Минчо Минчев, шеф на сервиз.

Веселин Венков създава антифриз от 18 години. Казва, че е виждал всевъзможни фалшификати на продукта. Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да слагат отработен глицерин, който е боклук от производството на биодизел. Добавят и алкохол, който основава усещане, че по този начин наречения антифриз не замръзва.

"Хората си мислят, че единствената функционалност на антифриза е да не замръзва, само че той има още други свойства, които би трябвало да се съблюдават - да смазва, да защищава от разяждане металните елементи, месинговите, алуминиевите ", съобщи Веселин Венков, шеф.

Антифризът предстои на прецизни лабораторни разбори.

"Ако не дава отговор на тези индикатори, тогава може да се получи наслойка по металните елементи на мотора, да се разложат каучуковите елементи и да реагира с пластмасата, да го съсипе, да го блокира ", изясни лаборантът Анелия Минова.

Често нелоялните производители прибавят в продукцията си и специфични химикали, които могат да заблудят даже измервателните уреди, които открият качеството на антифриза. Така откриването на подправения артикул става още по-трудно. Затова, съгласно експертите,трябва да се следи цвета на антифриза.

"Да видите дали антифризът ви е помътнял, сменил си е цвета. Това води де факто до разяждане на двигателната система, прегряване на автомобила, течове и оставане на пътя ", сподели още Веселин Венков.

Производителите поучават да купуваме антифриз единствено от магазини, които имат документ за качество.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР