Нека започнем с популярната мисъл, че човек прекарва в сън

...
Нека започнем с популярната мисъл, че човек прекарва в сън
Коментари Харесай

Кажи ми как спиш, за да ти кажа как да се събудиш с усмивка

Нека стартираме с известната мисъл, че човек прекарва в сън ⅓ от живота си. И това надалеч не е изгубено време. Добрият сън е неизменима част от здравословния метод на живот. Но човек, колкото и сладко да спи, би трябвало да се разсъни и да стартира деня си, зареден с положително въодушевление, усмивка и цялостен с сила. Как да стане това по най-хубавия метод, ще научим от, тъй като те схващат освен от ароматно кафе за пробуждане, само че и са създали подобаваща тревога за всеки обособен хронотип.

 Philips

Какво е хронотип?

Вероятно сте чували, че хората се разделят на чучулиги и сови. Точно това е хронотип - склонността на обособения човек да става рано и да е деен денем или в противен случай - да си поспива до късно и да е дееспособен с рухването на вечерта.

Има и трети вид - гълъби и към този хронотип спадат по-голямата част от хората. Те елементарно се приспособяват към ранно ставане или късно лягане, в случай че ритъмът им на живот го постанова. За тях не е проблем да се разсънят с алармата заран и да са подготвени за новия ден с усмивка и положително въодушевление.

И като казахме тревога, ето и идващия въпрос, чийто отговор ще ни помогне да сътворим идеалната рецепта за пробуждане:

 iStock/Getty images

Коя е идеалната тревога за пробуждане?

На този въпрос отговор имат учените. И по-конкретно доктор Тодор Георгиев - помощник в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за проучване на съня  в Пловдив.

 Philips

Има дълготраен опит в областта на сомнологията, занимава се с научно-изследователска активност, а неговите области на теоретичен и клиничен интерес са хронично бодърствуване, сънна апнея, бруксизъм и други.
Той дава следните насоки за идеалната тревога: Доминираща периодичност на звука към 500 Hz или в C5 Не прекомерно бързо или прекомерно постепенно като движение (оптимално 100 – 120 бийта в минута) Хората възприемат по-добре аларми, които са мелодии, ведри като звучене, оптимистични. Мелодии, които човек елементарно запомня и може да си тананика Не би трябвало да има бип-бип звуци, нито естествени звуци, тъй като мозъкът не ги записва като тревога, а като background звуци и е допустимо да не отрази алармата като такава, т.е. тя да не го разсъни
Къде да намерим най-подходяща тревога за нашия хронотип?

Тук отговорът е доста елементарен - от специфичната страница на Philips -  . От компанията се довериха на обичания ни Стефосника от Young BB Young, който композира три разнообразни аларми за пробуждане, подобаващи за трите вида хора - чучули, сови и гълъби.

 iStock/Getty images

Визуалното оформление изискуем на Ния Батанова – аниматор, дизайнер, образен актьор. Резултатът е чут и утвърден от доктор Георгиев и всички ние към този момент можем да се разсънваме по най-хубавия за нас метод.

Добрият сън приключва с ароматно кафе

След като сме се събудили, идва обичаният миг на всички ни - чашата ароматно кафе. Или лате. Или капучино. Или в действителност няма значение какво кафе обичате, тъй като с новите кафемашини на Philips LatteGo Серии 3300 и 2300 всяка напитка ще се извърши с едно натискане на бутона. 

 Philips

Кафе зърната ще се смелят по допустимо най-безшумния метод, с помощта на специфичната система за акустично заглушаване SilentBrew , ще се дозира вярно, горещата вода ще разкрие ароматните му нотки, а млечната пяна ще даде кадифен свършек на нашия обичан утринен обред за пробуждане. 

Вече можем да кажем с усмивка на всички “Добро утро! ”
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР