Нека започнем с няколко великолепни цитата: 1. Око за око

...
Нека започнем с няколко великолепни цитата: 1. Око за око
Коментари Харесай

Ганди: Око за око и светът ще ослепее

Нека стартираме с няколко превъзходни цитата:
1. Око за око и светът ще ослепее.
2. Най-добрият метод да намериш себе си, е да изгубиш себе си в работа на другите.
3. Слабият в никакъв случай не може да елементарни. Прошката е признак на мощния.
4. Щастие е тогава, когато това, което мислиш, което казваш и това, което си, са в естетика.
5. Властта, учредена на обич, е хиляда пъти по-ефективна и трайна от тази, произлизаща от боязън от наказване.
6. Живей по този начин, все едно ще умреш на следващия ден. Учи по този начин, все едно ще живееш постоянно.
7. Силата не произлиза от физическите благоприятни условия. Тя идва от несломимата воля.
8. Можеш да ме оковеш във вериги, да ме измъчваш, можеш даже да съсипеш тялото ми, само че в никакъв случай няма да можеш да плениш моето схващане.
9. Ако нямах възприятие за комизъм, от дълго време да съм се самоубил.
10. Бедността е най-лошата форма на принуждение.

От него се учи всеки, който в един миг от живота си узрява до концепцията, че пасивната опозиция е единственият метод да се окаже напън върху властта. " Бащата на нацията ", както го назовават, е именита персона, чиято дълга сянка оказва неимоверно въздействие и до през днешния ден. Дребната му и постоянно изтощена от непрекъснат апетит фигура, безкрайните му походи, мощната воля и мощ на духа се трансформират в синоним на всички угнетени и оскърбени. Ето най-интересните истории от живота на Ганди.
Брак на 13
Родителите му го оженват едвам на 13 години за момиче по-голямо от него с една година, на име Кастурбай. Двамата имат четири деца, само че Ганди до края на живота си остава травмиран от традицията на ранния брак и се бори за премахването й. Той и Кастурбай обаче имат съразмерен брак. Дори откакто Ганди се обрича на цялостно полово самоограничение, Кастурбай остава до него и го следва до края на живота му, продължавайки делото му. Бракът им продължава повече от 60 години.
 ганди
Обучение в Лондон
Ганди желал да стане доктор, само че в фамилията му - татко му е мощна властова фигура - упорствали той да се насочи към някоя специалност, която да му подсигурява кариера. Затова и като юноша той отпътува в Лондон, с цел да учи право. Законите обаче надалеч не са задоволително забавни на младежа - той избира да отдава времето си за това да чете философия, вяра. Тогава стартира и огромното му въодушевление, което ще оплоди и зададе концепциите му - толстоизма. От Толстой Ганди възприема концепцията за опозиция посредством ненасилие, която ще се трансформира в негово мото и политически жанр.
Опитът в Южна Африка
Добре прочут е казусът, който отключил просветлението и желанието на Ганди да се изправя против несправедливостите. Той пътувал с трен в Южна Африка. В купето се качил бял мъж, който се възпротивил на събитието, че би трябвало да споделя седалката с цветнокож. Служителите помолили Ганди да се реалокира, на което той отказал. Казали му, че ще го изхвърлят от влака, а Ганди повдигнал плещи и приел " присъдата ".
Този случай дава началото на политическата активност на мъдреца там. Той основава през 1894 година Наталски индийски конгрес и повежда на 13 ноември 1913 година протестен марш към Трансваал, в резултат на което през 1914 година се приема Закона за подкрепяне на индийците. В Южна Африка Ганди развива своята идея за ненасилствена опозиция, която той назовава „ сатяграха “. Постепенно набира доста почитатели и за няколко години съумява да извоюва по-големи права и почитание за индийската общественост.
Тъкането на облекла
През 1915 година Ганди се завръща в Индия с идея за опозиция. Той заживява собствен личен ашрам, който придобива именит стату. За да не му се постанова да си купува облекла, стартира да тъче самичък платове на чекрък - по този начин както прочее е правел и късния Толстой. Ганди приканва всички индийци да създадат същото: с цел да не се постанова да ги купуват и по този начин да подкрепят английската стопанска система.
Първият му огромен триумф идва през 1918 година. Тогава в една от индийските области естествени бедствия унищожават съвсем цялата годишна продукция и настъпва всеобщ апетит. Британските колонизатори обаче не освобождават локалното население от налози. Ганди приканва индийците към спокойно несътрудничество: всички всеобщо стопират да заплащат таксите, макар, че ги заплашва конфискация на земята. Тогава държавното управление се вижда в знамение и е насила да промени изискванията за заплащане на налозите при условия на апетит.

Знаменития " Поход на солта "
През 1930 година Ганди провежда историческо събитие, което се трансформира в може би най-важната му акция. Става дума за популярният солен поход в символ на митинг против британския монопол в производството на сол. Участниците в похода минали 385 км за 24 дни. Завършвили шествието си на брега на морето, а там от морската вода била добита алегорично шепа сол.
Ганди се пробва да изясни на държавното управление, какъв брой премеждия провокира налога на индийския народ. Един служащ е трябвало да работи в продължение на три дни, единствено с цел да е в положение да създаде този налог. Реакцията на държавното управление е негативна. Това обаче не значи, че походът е несполучлив - той оказва ужасно въздействие в Индия и основава онази просвета на опозиция, която е огромната цел на Ганди.
Половото самоограничение: Спиш до гола жена и не правиш нищо
Целомъдрието на Ганди е изключително известно. Знае, се че учителят лягал да спи гол до разсъблечени дами, с цел да закали духа и тялото си. Съветвал почитателите си да вършат същото. Ако желанието ставало нетърпимо, всеки от тях трябвало да си вземе студена вана, с която да охлади пристрастеностите. Обсесията му да тества волята си стигнали до там, че почнал да се къпе с дами.
" Докато дамата се къпе, аз си затварям очите. Не знам даже дали е гола или по долно долни дрехи. Само по звука разбирам, че употребява сапун ", споделя той. Според злите езици обаче Ганди нееднократно престъпвал личните си закони и се отдавал на скотски удоволствия.
Тревожност и под паника офанзиви
Още в студентските си години Ганди страда от проблеми с тревогата, в това число под паника офанзиви. Първото му дело в заседалната зала е същински неуспех. Когато би трябвало да разпитва очевидци краката му омекват, зрението му се замъглява и Ганди заобикаля от залата. По-късно схваща, че правото няма по какъв начин да се трансформира в неговото същинско предопределение. И популярност богу. Един юрист по-малко и един влъхва повече.
За да се оправи с напрежението Ганди разкрил следния метод: той повтарял в мозъка си името на Рама. Тази мантра му помогнала да резервира самообладение и в най-тежките моменти.
Възпитанието на децата
Ганди считал, че една от най-големите неточности, които пречели на човечеството да сътвори едно същинско стабилно общество, е възпитанието, което родителите дават на децата си. Според мъдрецът множеството татковци и майки излишно разглезват децата си, възпитават ги в нарцисизъм, егоизъм, трансформират ги в захласнати от себе си същества, които по-късно доста мъчно могат да развият алтруизъм и възприятие за същинска общественост и взаимност с хората. Самият Ганди нееднократно казвал, че дължи доста на фамилията си, които още от дребен го възпитали в приемливост и схващане на другите.
Гладните стачки
Гадни е пословично прочут с оня способ на опозиция, който в моменат тества Николай Колев-Босия. През целия си живот Махатна е правил 14 гладни стачки, които съвсем постоянно прекъсвали таман в оня миг, в който всеки идващ час без храна можело да аргументи гибел. Самият Ганди не ядял месо, не пушел цигари, не приемал алкохол. Изкарал цели пет години само на плодове, зеленчуци и ядки, само че това провокирало избрани здравословни проблеми, за това се наложило да върнев менюто си и други храни.

" Обиколил " земята два пъти!
В продължение на 40 години Ганди ходел по 18 километра всеки ден. Изчислявано е, че е извървял през живота си към 80 000 километра, което е еквивалентът на това да обиколиш земята два пъти.
През 1942 година Ганди приканва за незабавната самостоятелност на Индия и заради това е задържан в Пуна. След две години е освободен по здравословни аргументи. Както в Южна Африка, по този начин и в Индия, Ганди е задържан неведнъж от английската колониална власт, като прекарва общо осем години в пандиза.
Голямата победа
Десетилетия тежка борба най-после водят до триумф. На 3 юни 1947 година английския министър-председател Клемънт Атли прогласява независимостта на Индия и нейното делене на две елементи: преобладаващо индиуистка Индия и преобладаващо мюсюлмански Пакистан.
На 30 януари 1948 година 79 годишния Ганди е убит от индуисткият националист Натурам Годсе. Атентатът е плануван 10 дни по-рано от група от седем съидейници. Самият Ганди е неколкократно предупреждаван, че може да бъде погубен. Казва, че в случай че почине от противников патрон, ще посрещне гибелта с усмивка.

Интересни обстоятелства
* Говорил британски с ирландски акцент. Усвоил го от първия си преподавател, който бил ирландец.
* През дейната си 40 годишна битка Ганди написал към 10 милиона думи, или по 700 всеки ден. Оставил е близо 100 книги и безусловно хиляди публикации по всевъзможни обществени въпроси.
* Роден е в петък, умира в петък, а Индия получавава независимостта си в петък.
* Така и не получава Нобеловата премия за мир. Номиниран е пет пъти - през 1937, 38, 39, 47. Щели са да му я дадат през 1948 година, само че малко рано е погубен.
* 53 основни и 48 второстепенни пътища в Индия носят неговото име.
* През 1930 година става корица на " Тайм ".
* Въпреки, че цялостен живот се бори против британците, по случай 100 годишнината от рождението му английските пощи пускат марки с неговия лик.
* В младите си години обича доста футбола и основава три футболни тима.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР