Нека започнем с няколко интересни мисли и идеи: 1. Ако

...
Нека започнем с няколко интересни мисли и идеи: 1. Ако
Коментари Харесай

Никола Тесла: Ако омразата беше електричество, щяхме да осветим целия свят

Нека стартираме с няколко забавни мисли и хрумвания:
1. Ако желаете да откриете тайните на Вселената, мислете в термини, като сила, периодичност и трептения.
2. В деня, в който науката стартира да учи и явленията от нефизическо естество, за едно десетилетие ще реализира повече прогрес, в сравнение с през всички предходни епохи на съществуването си.
3.Самотата, това е тайната на изобретателството. Тогава, когато сте сами, се раждат концепциите.
4. Повечето хора са дотолкоз обладани от изкушенията на външния свят, че те са изцяло слепи за това, което протича през самите тях.
5. Моят мозък е просто правоприемник. Във Вселената съществува едно ядро, от което добиваме знания, сили и музи. Не съм проникнал в тайните на това ядро, само че знам, че то съществува.
6. Умствените сили са подарък, приближаващ от Бога, Небесния Вседържител, и в случай че концентрираме мозъка си върху тази истина, ще влезем в естетика с тази велика мощ. Майка ми ме учеше да диря всички истини в Библията.
7. Интуицията е нещо, което стои по-високо от знанието. Без подозрение имаме избрани фини органи, които ни разрешават да възприемаме истини, пред които логиката или друго волево изпитание на мозъка са безполезни.
8. Ако омразата ни можеше да се преобразува в електричество, то би осветило целия свят.
9. Когато вроденото влечение се прояви като работа с неизменност и безрезервност, човек се доближава до задачата си с обувки-бързоходки.
10. Нашите добродетели и нашите дефекти вървят ръка за ръка, както силата и материята. Когато те се разделят, индивидът престава да съществува.
11. Неразбирателството постоянно поражда от невъзможността да се огледа с очите на другия.
12. Може би ще доживеете да видите ужаси, осъществявани от хора и неподлежащи на човешко схващане. “
13. Всичко, което е било велико в предишното, е било осмивано, заклеймявано, преследвано и потискано. Но то се е появявало още веднъж, към този момент по-силно и победоносно след тези усложнения.
14. Любовта, която вършим, не е от огромно значение. Най-важна е любовта, която даряваме.
15. Жадни сме за сензации, само че скоро те ни стават безразлични. Чудесата, на които сме се дивили през вчерашния ден, в този момент са всекидневие.
16. Всяко живо създание е част от механизма на вселената. И макар че всяко настрана създание е под въздействието единствено на най-близкото го обграждане, в реалност сферата на въздействие се разгръща до безкрая.
17. „ Проблемът на доста изобретатели е, че им липсва самообладание. На тям им се губи волята да основат нещо постепенно, изцяло ясно в мозъка си, до момента в който го „ почувстват по какъв начин работи “.
18. Личността е като еднодневка, расите и народите пораждат и отмират, само че индивидът е безконечен.
19. Може да сме свободни да мислим и действаме като единици, само че имаме връзка между тях, както звездите на небосклона — неразрушими връзки.
20. Парите не съставляват чак такава полезност, каквато им придават хората. Всички мои пари бяха вложени в опити, с които направих нови открития, позволяващи на човечеството да води по-лек живот.

Според мнозина гениалността на Никола Тесла (1856-1943) стартира от най-ранното му детство и се дължи на един драматичен случай. Никола видял по какъв начин по-големият му брат починал в злополука. В годините след нещастието Тесла, който е наследник на сръбски православни свещеници, почнал да вижда всякакви неща във въздуха към себе си.
Никола мечтаел да постъпи в Политехническия институт в Грац. Баща му Мишлутин обаче, който бил сръбски православен духовник, му забранил да учи за инженер, защото желал да продължи делото му и да стане свещеник. Потиснат от възбраната, Никола болен от незнайна тежка болест. В момента на най-тежка за младежа рецесия, когато станало ясно, че краят му е към този момент непосредствен, бащата разрешил на сина си да учи какво пожелае. За няколко дни единствено Никола излекуван изцяло.
След тежкото боледуване Тесла почнал да изпитва странни нарушавания на душeвността, съпроводени от ясни видения. " Силни светлинни проблясъци обливаха картината на действителните околни обекти и завладяваха всички мои мисли. Възприемах тези видения като реалност, без значение че осъзнавах доста добре, че те не са действителни. Скоро открих, че най-добре претърпявам тези моменти, като се отпусна и разреша на въображението си да ме води.
Така започнаха моите ментални пътешествия. Всяка нощ, а от време на време и денем, откакто оставах уединено със себе си, започваха моите пътешествия в непознати места, градове и страни. Там живеех, срещах хора, създавах запознанства и другарства и - колкото и необикновено да е - тези запознанства ми бяха толкоз близки, както и тези с моето семейство ", споделя Тесла за положенията си, които фактически са покрай шизофренията, само че без да засягат интелекта му.
Променливия ток

Когато младия Никола Тесла идва в Съединени американски щати през 1884 година, мигновено отива в дома на Томас Едисън. Краля на тока, както назовават тогава Едисън, отхвърля. Младежът обаче разполага с целесъобразно писмо - от шефа на френския клон на " Едисън Машийн Уъркс ". То гласи: " Драги господин Едисън, познавам единствено двама велики индивида. Вие сте единият, а младият Никола Тесла е другият. "
Едисън е мощно заинтересован. Разглежда скиците на младият академик. Вижда схеми на водна електрическа централа, електродвигател, аероплан с отвесно политане. Изразява обаче неуважение - електрическият мотор за изменчив ток му се коства цялостна фикция. Не оказват помощ разясненията на Тесла. Въпреки всичко го наема на работа.
Младокът прави куп усъвършенствания в лабораториите на Едисън, който му заречен премия от 50 000 $, в случай че направи откритието за изменчивия ток. Тесла се затваря в лаборарията денонощно и най-после съумява. Едисън обаче не му дава нито цент, казвайки, че Тесла не схваща от комизъм, а сърбинът напуща компанията. След време обаче " Юнион Телеграф Къмпани " му оферират да финансират направата на системата на Тесла за изменчив ток. Презентацията на електрическия мотор провокира страховит интерес. Едисън се усеща все по-заплашен и афишира откритието за непрактично и безсмислено. Престижът му кара вложителите да се оттеглен и Тесла още веднъж изпада в рецесия. Спасява го магнат на име Уестингхаус. Богаташът предлага един милион $ за патентите на сърбина, прибавя и по два $ и половина за всяка конска мощ електрическа енергия. Договорът е подписан.
Отмъщението на Едисън
Томас Едисън потъва в страховита злоба. Неговият непрекъснат ток (DC) е повален от системата за изменчив ток (AC). Той стартира дейна медийна акция против Тесла и Уестингхаус. Прави демонстрации, в които убива животни посредством изменчив ток. Дори слонове. През целия си живот Едисън пречи на Тесла, чувствайки, че е помрачен от него и е един от основните виновници " ученикът му " непрестанно да страда от беднотия и бедност.
Предвижда смарт телефона
Тесла се опитал да направи джобно устройство, което може да получи борсови котировки и телеграмни известия посредством кодирани честоти. За задачата построява Телефункен - безжичната станция в Сейвил, Лонг Айлънд. За да я направи получава от постоянния си спонсор финансиста Джей Пи Морган 150 000 $. Тя обаче в никакъв случай не съумява изцяло да проработи. През 1917 година кулата е конфискувана и взривена с динамит от морската пехота, заради опасения, че немски шпиони могат да я употребяват, и че тя може да бъде употребена като ориентир за подводници.
Спи по 2 часа на нощ
Ученият е прочут с това, че спи единствено по 2 часа на нощ. Често успявал да прекара два или повече дни в лабораторията си, без да се отдава на сън въобще. Тесла, по сходство на Леонардо да Винчи, е ползвал техниката на полифазния сън. Идеята е следната: на всеки 4 часа дремваш по 15 минути. Това прави сумарното време за сън в едно денонощие 1 час и 30 минути и надлежно освобождава шест часа повече за работа.
В университета желали да го изритат от системата на образованието, тъй като били извънредно обезпокоени, че младият студент просто ще почине. Причината: будувал по 20 часа в денонощието, които нормално прекарвал в библиотеката. Самият Тесла твърди, че постоянно получавал халюцинации, евентуално поради лишенията от сън.

Страдал от обсесивно-компулсивно разстройство
Никола Тесла бил приключен невротик и страдал от съвсем всички измерения на така наречен лека психиатрия. Със сигурност е изпитвал под паника боязън от микроби, който развива като дете, когато на два пъти се разминава със гибелта откакто е инфектиран с холера. За Тесла било невероятно да се здрависва с други хора, а когато ходел на ресторант упорствал самичък да измие чинията, преди да поръча храна.
Когато да вземем за пример трябвало да напусне постройка, той я обикалял цялата отдясно наляво, с цел да се " освободи " и да стане допустимо да я напусне. А когато плувал в басейн, постоянно правел 33 дължини, защото бил захласнат с това число. В случай, че не помни на коя дължина тъкмо е, започвал да брои изначало. Също по този начин страда от уплаха от перли.
Плащал сметките в хотела със " гибелен лъч "
Когато ходел на хотел, давал на съдържателите вместо пари една дървена кутия, за която изобретателят твърдял, че съдържа работещ модел на оръжие, която можело да постави завършек на войните. Тесла твърдял, че този гибелен лъч можел да спре всяка нападаща войска. Когато предал кутията с изобретението, Тесла предизвестил хотелския личен състав, че в никакъв случай не трябва да го отваря. Те плахо се подчинили и скрили кутията в склада. След гибелта на Тесла през 1943 година кутията била отворена – вътре нямало нищо с изключение на жички.
Говорел осем езика
Страхотният му разсъдък надалеч не се разпростирал единствено до физиката. Тесла е владеел съвършено 8 разнообразни езика: сърбо-хърватски, британски, чешки, немски, френски, маджарски, италиански и латински.
Диетата
Диетата на Никола Теска е послочино известна. В един миг стартира да се храни главно с мляко и мед. Смятал е, че това е най-чистата форма на храната. Оттам и леко мъртвешкия му безжинен тип по фотографиите. „ Все повече хора умират или се разболяват от нечиста вода, а не от кафе, чай, тютюн или други стимуланти. Аз персонално страня всички стимуланти. Освен това не хапвам месо. Убеден съм, че до един век кафето, чаят и тютюнът към този момент няма да са на мода. Алкохолът обаче към момента ще се използва. Той не е стимулант, а истински балсам на живота ", написа Тесла.


В края на живота си Тесла живеел самичък в евтини хотелски стаи и постоянно предпочитал компанията на гълъбите пред тази на хората. Твърдял, че схваща какво си приказват и поддържа връзка с тях. Ставал все по-необщителен за останалите хора.
Вече в преклонна възраст, Тесла е ударен от лек автомобил, при което счупва ребро. Това предизвиква остро инфектиране на белите дробове, което по-късно се трансформира в хронично заболяване.
Никола Тесла умира от сърдечна непълнота в нощта на 7 против 8 януари 1943 година. На 12 януари тялото му е кремирано и урната с пепелта е предоставена на гробището в Ню Йорк. По-късно останките му са преместени в музея в Белград. Когато умира патентнтите институции в Съединени американски щати регистрират, че през целия си живот ученият е патентовал 700 изобретения. Не оставя поколение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР