Нека всички, които се опитат да злоупотребят с информацията на

...
Нека всички, които се опитат да злоупотребят с информацията на
Коментари Харесай

Горанов за хакерската атака на НАП: Който се опита да злоупотреби с източените данни, ще бъде преследван от закона

Нека всички, които се опитат да злоупотребят с информацията на хората, източена от Национална агенция за приходите, да знаят, че тя е предпазена и те ще бъдат преследвани от закона. Това предизвести финансовият министър Владислав Горанов, който посочи, че службите работят по казуса с хакерската офанзива против Агенцията по приходите, написа Пик. 

Ще преценим имало ли е безгрижие или немарливост, с цел да се случи сходно недобросъвестно отклонение на информация. Но и дано не героизираме сходни хора, които са направили хакерската офанзива, съобщи още министърът. 

Запитан дали е подготвен да даде оставка, той посочи, че с министър председателят са разговаряли и Борисов чака от него да даде решения, а не да подава оставка.

Както ПИК заяви има пробив на частична информация за относително необятен кръг от хора. Засегнати са 3% от данните в Национална агенция за приходите, а над 5 милиона ЕГН-та са откраднати. Има и изтекли данни за платени налози и доста други разнообразни информации.

Предизвикателствата пред актуалните IT системи стават все по-големи, само че има най-малко 10 образеца за теч на информация със системи, които се употребяват с надалеч по-голямо доверие. Примерно, пробивът в Германия, когато изтече преписка на Меркел, напомни Горанов.  

Ще има съревнование на технологии. Темата с киберсигурността, изключително при системите с обществен достъп, ще стои от ден на ден. Но това нямаше да стане, в случай че всичко беше на хартия, а в този момент хората имат улеснение и достъп до документи от вкъщи си. 

Не мисля, че може да има имотни измами или друго въз основата на изтеклата информация. Доколкото съм осведомен с изтеклите данни, няма консистентна информация, с цел да може да има корист, отсече той. 

Добрата вест е, че няма унищожена или изгубена информация. И страната ще може да продължи да извършва отговорностите си, уточни министърът.

Това писмо с хакера, чиято жена била българка звучи като " Една жена сподели ". Аз също мога да пусна едно друго писмо от дарк нета, не е мъчно, разяснява още Горанов. 

На въпрос за машините, които се наемат за гласоподаване, Горанов уточни, че на никое място в Европа те не се употребяват. Днес чух причини, че машинното гласоподаване ще усили прозрачността на вота. Е, добре, само че какво ще се усили като вотът е скришен, попита реторично Горанов. 

Ако прецидентът беше наложил несъгласие върху едно левче на глас, щеше да изрази мнението си, а той изрази позиция единствено върху разрешението частни лица да финансират партиите. Едното левче остана неприкосновено, напомни още Горанов. Не мисля, че финансирането на партиите е ключът да постигнеш безапелационна победа. Да, има потребност от офиси, чиновници, само че по акциите в западна Европа знаете какъв брой доста доброволци работят, разяснява още финансовият министър.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР