Нека припомним, че европейските пари не са подаяния, те са

...
Нека припомним, че европейските пари не са подаяния, те са
Коментари Харесай

Новаков: Рискове за загуба на европари няма

Нека напомним, че европейските пари не са подаяния, те са заслужени и са под изискване. Върховенството на закона не е единственото, на което би трябвало да отговорим: провеждането на промени, бистрота в харченето, отчетност, тъй че да продължим да ги използваме. Това, което виждам през последните 10 година от администрацията, локалната власт, бизнес, просветителни институции са се научили да работят с европейско финансиране. Това дава убеденост, че още веднъж ще има висока усвояемост. Да се съпоставяме със съседи е несъстоятелно, единствената сметка, която ще ни даде справедлива визия, е да се съпоставяме със личната си страна по отношение на предходния интервал. Ние получаваме повече и от тази позиция съм удовлетворен и благополучен. По част от регламентите имах опция да вземам участие като създател и вносител. Факт е, че с директните заплащания към фермерите, общата селскостопанска политика, финансирането е повече, в сравнение с сме имали до момента. За идващите 7 до 10 година България ще е обезпечена откъм европейско финансиране. Това съобщи в студиото на ФАКТИ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

" Всички приказки, че България ще изгуби пари, че няма да има финансиране след 2020 година, се оказаха балон, който гръмна доста мощно ", съобщи той.

" Парите, в случай че не задоволителни, ще бъдат доста потребни за възобновяване от рецесията. Следващите две държавни управления ще би трябвало да вземат максимума от това финансиране, което не беше елементарно да се отбрани. За пръв път има целеустремено финансиране за Северозападния район - 200 млн. евро. Като приказваме за възобновяване от коронакризата единствено тази година ще получим 411 млн. евро, идната година са още 100, тъй че съвсем милиарда лв. ще бъдат ориентирани тъкмо за справяне с икономическите последствия: поддържане на работни места, които да не бъдат закрити, откриване на нови в разнообразни производства, само че истината тук е, че има бизнеси, които просто не се приспособиха. Някои заведения за хранене започнаха да доставят храна и да работят повече от преди, други затвориха ", разяснява той.

Той посочи, че средствата за Северозапада са пари, които за пръв път се получават целево и следва да разберем какви ще са целите там.

" Националният проект за възобновяване беше подлаган няколко пъти на публично разискване, още един мит, който беше оборен. Видя се, че и проект има, и е в точния момент направен, показан е където би трябвало, опасности за изгубване на европейски пари няма ", съобщи Новаков.

" България дружно с още няколко страни внесе тъжба в съда на Европейски Съюз за Пакета " Мобилност ", има процедурни условия. Обикновено делата се точат към година и половина - две. Надеждите ми се свързани с това делото да завърши преди пакетът да е влезнал в действие. Най-важното е съдът да анулира връщането на камиона - това е най-тежката наредба ", сподели още евродепутатът.

" Бе разискван въпросът за по-високи наказания за Русия поради ареста на Навални и на група в ЕНП. Подготвят се разнообразни писма, позиции. Факт е, че карцерът беше нещо, което отекна в целия свят, беше тематика, която ще се разисква още дълго време. Колко и какви наказания ще бъдат признати е въпрос, на който единствено водачите могат да отговорят сега. Случващото се е притеснително ", разяснява Новаков.

Целия диалог с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР