Нека превъртим часовниците 20 години назад. Съединените щати имат президент

...
Нека превъртим часовниците 20 години назад. Съединените щати имат президент
Коментари Харесай

20 години от раждането на една филмова звезда

Нека превъртим часовниците 20 години обратно. Съединените щати имат президент под 70-годишна възраст, обществените мрежи още не са основани и песните на Бритни Спиърс вървят непрекъснато по радиостанциите за настоящи, а не за ретро шлагери.

А Холивуд се намира в интервал на транзиция. Арнолд Шварценегер, една от най-големите екшън звезди през предходните две десетилетия, се намира в серия от несполучливи планове и се готви да премине в политическата сфера.

През 2002 година по кината излиза „ Косвени жертви “, несъвършен трилър, който служи на Шварценегер повече като средство за политическа агитация, в сравнение с като следващо развлекателно попълнение към филмографията му. Но същата година излиза и различен екшън филм, в който основната роля се извършва от индивида, който се оказва достойният правоприемник на Арнолд в светлината на прожекторите.
 Кралят на скорпионите е изцяло общоприет фентъзи екшън и съвършено извършва задачата си да послужи като сцена за дебюта на своята извънредно надарена звезда
Лентата се споделя „ Кралят на скорпионите “ и в нея централният персонаж се играе от професионалния кечист Дуейн Джонсън, надалеч по-известен по това време като Скалата, псевдонимът, с който е назван и на постера на продукцията. Филмът е изцяло общоприет фентъзи екшън – и съвършено извършва задачата си да послужи като сцена за дебюта на своята извънредно надарена звезда.

Носителят на „ Пулицър “ Роджър Ибърт изброява в ревюто си на лентата забележимите ѝ дефекти и позитивните ѝ качества: пламенно деяние, развлекателни разговори, непрекъснат екшън и звезда в лицето на Джонсън, който има престижа и екранното наличие да играе занимателната си централна роля със съществено изражение на лицето. „ Очаквам да стане дългогодишна екшън звезда “, е присъдата на най-титулувания кино критик в Америка по това време по отношение на начинаещия артист.

Както в съвсем всички въпроси, свързани с кино, великият Ибърт се оказва изцяло прав. През 2003 година Джонсън играе основната роля в нов шлагер, който получава положителни критически мнения и солидни финансови приходи – „ Добре пристигнали в джунглата “. В него Арнолд Шварценегер се появява за тъкмо три секунди, в които се разминава със своя правоприемник в нощен клуб и му насочва репликата „ Забавлявай се “. Щафетата публично е предадена.



Но това надалеч не значи моментални триумфи за индивида, към момента доста по-известен тогава като Скалата. След ударното начало на екранната си кариера, той взе участие в редица не до такава степен хитови заглавия и като че ли се бори обезверено със личния си имидж. Между 2004 и 2011 година той сензитивно отслабва, играе най-вече в комедии и авантюристичен детски филми, отхвърля да бъде адресиран като „ Скалата “ и стопира да се появява на кръга на Световната федерация по кеч.

Този интервал дава опция на Джонсън да откри и различна публика настрана от многочислените си отколешни почитатели, както и да показва други страни на многоликия си гений. Но трансформацията му в екшън иконата, която изрично е в наши дни, стартира едвам тогава, когато индивидът най-сетне взема решение да прегърне легендата, която хората по този начин или другояче са основали към него.

През 2011 година Джонсън си възстановява фантастичната физическа форма, с цел да застане лице в лице с Вин Дизел в „ Бързи и гневни 5 “. Филмът съживява поредицата и я вади от нишовия род, обвързван прецизно с автомобилни надпревари, който не донася на нито една от предходните четири елементи приходи в размер над 400 милиона $. „ Бързи и гневни 5 “ печели над 620 милиона.



Маркетингови специалисти и кино критици приписват заслугата за спасяването на поредицата съвсем напълно на Джонсън, чийто персонаж излиза от стандартите, преобладаващи предходните ѝ елементи, и я катапултира в нова епоха, в която съвсем всеки идващ филм записва още по-високи доходи от предходния и прибавя поредна екшън звезда към актьорския състав. Но възходът на артиста надалеч не се лимитира до „ Бързи и гневни “.

Филмови марки като „ G.I. Джо “, „ Джуманджи “, „ Пътуване “ и „ Спасители на плажа “ вземат решение да потърсят услугите на суперзвездата и бързо получават новооткрита известност чрез връзката си с него. Броят на плановете му с доходи над 1 милиард $ нараства бързо, както и този на почитателите му в обществените мрежи, страничните му планове като лична марка текила и енергийна напитка и договорите му с разнообразни студия и стрийминг платформи.

Определящ фактор е и решението на Джонсън да се сдобри с предишното си и да се завърне на кръга на Световната федерация по кеч, където печели 10-та купа в тежка категория. През 2013 година той прави за новото лице на промишлеността Джон Сина това, което Хълк Хоган прави за самия Джонсън през 2002-ра – губи от него в основния мач на най-голямото кеч шоу за годината, генерирало общи доходи от 72 милиона $ и привлякло аудитория от повече от 80 000 души.



В наши дни Сина към този момент следва стъпките на Джонсън и също може да се похвали с редица сполучливи планове в киното. Ако индивидът, който към този момент е прочут с същинското си име не по-малко, в сравнение с и като Скалата, реши да продължи да следва стъпките на Арнолд Шварценегер и да се кандидатира за президент, както е намеквал в предишното, може би ще съобщи щафетата точно на Сина.

Но това не наподобява като небосвод от близкото бъдеще. Този месец, малко повече от 20 години след „ Кралят на скорпионите “ и изгревът му като артист в Холивуд, Джонсън още веднъж играе основната роля и този път е и продуцент на най-очаквания филм за есента – „ Черният Адам “ на Warner Bros. и DC Comics. С него Джонсън влиза в един и същи свят със супергерои като Супермен на Хенри Кавил и Батман на Бен Афлек, с които светът ще чака екранни срещи в бъдещи ленти.

Всеобхватното наличие на звездата в Интернет, където е измежду най-следваните персони на планетата, е поразително и изяснява голямата гледаемост на филмите му. Благодарение на обществените мрежи, ред положителни рекламни решения, умен асортимент на функции и просто голямо количество харизма, сексапил и гений, в сегашното Дуейн Джонсън трансформира света в компания от почитатели на кеча от края на 90-те години: всички желаят да надушат какво им е приготвил Скалата.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР