Нека преговорим. 42 годишният футболен съдия е задържан, с обвинения,

...
Нека преговорим. 42 годишният футболен съдия е задържан, с обвинения,
Коментари Харесай

Как да изпаднеш в мирова скръб от войната на Гешев

Нека преговорим.

42 годишният футболен арбитър е арестуван, с обвинявания, че е провел мрежа от фиктивни компании, които са изпрали близо 53 милиона лв., отпуснати за градежа на лот 5 от автомагистрала " Хемус ".

На Колев е препоръчана договорка, която е извънредно значима при сходни случаи: да получи по-леко наказване, в случай че разкрие всички забъркани в схемата. 

Прокуратурата обаче не утвърждава тази договорка. И афишира, че това е, същинска война сред институциите.

__

Ако върнем лентата малко по-назад ще си спомним прословутото изявление, в което основният прокурор съобщи, че не е последовател на разделянето на управляващите - процедура, която съгласно него е дясно екстремистка. А не да вземем за пример началото на всяка правова страна, написано още от Мопасан и публични контракти, сключвани преди епохи и потвърдили смисъла си. 

И ето, че това изявление към този момент стартира да придобива смисъл. 

Ако Борислав Колев заяви за всички забъркани в прането на 53 милиона, това би било удар против предходната власт. Но тъй като прокуратурата не обича разделянето на управляващите, сега ударът против предходната власт, е и удар против прокуратурата. Проблемът не е, че има мощна възможност безконечната автомагистрала " Хемус " да е обгърната в корупционни практики. Проблемът е, че тяхното откриване заплашва единството на управляващите, т.е. нужното изискване огромните корупционни практики да се разразят.

Случаят с " Хемус " прочее наподобява на случая с вестник Ако избрана медия обслужва властта, тогава свободата на словото, допускам, е отново изкуствено навинтена дясно екстремистка концепция, която пречи на дълбоката страна да слива капиталите си с другите управляващи и да процъфтява. Ако пристигна обаче нова власт и настъпи медията, това е непозволена " война " и властнически напън против свободата на словото. Ако ГДБОП желае да стигне от Борислав Колев до възможния необятно разтворен чадър над него, в случай че желае да стигне до тези, които стискат дръжката на същия чадър, тогава разделянето на управляващите, подценявано преди, е належащо на извънредно нуждаещите се. Прокуратурата е под напън, против нея се води война: ние би трябвало съзнателно да браним независимостта на институциите. 

Всъщност, в случай че проверим противоположната дума - мир, ще изпаднем в мирова тъга. Какво ли значи мир сред институциите? Предполагам - спокойно, сговорчиво и синхронно плуване в басейн от корупционни благоприятни условия, в които държавните пари се загребват с багери и се разпределят в разнообразни направления под разнообразни форми - ужасно доста столевови, петстотин еврови банкноти, или най-благоприятен брой кюлчета, които се пазят като зеленчук в знайни или незнайни дрешници, чекмеджета, изби и вътрешни джобове на шлифери. В този магически институционален мир има обаче едно леко военно състояние - войната е против самите жители, които чакат естествена страна почти толкоз години, колкото чакат и самия " Хемус ". Сега просто видяха, че двете са толкоз свързани, че отпада даже нуждата от метафора. 

Но не и от флашмоб. 

 

Автор: Райко Байчев

Още от АКТУАЛНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР