Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и

...
Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и
Коментари Харесай

Радев призова за радиомълчание, докато тече работата за новия боен самолет

Нека покажем, че сме цивилизована страна и бистрота, обективност и равнопоставеност не са празни приказки. Това сподели президентът на Република България и висш главнокомандващ Румен Радев пред публицисти след приемането на почетния часовой по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, съобщи Агенция "Фокус ".

На 16 октомври означаваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия военен полет.

"Искам да пожелая на всички хора със сини пагони доста здраве, сили, сила и религия. Вяра за едно по-добро бъдеще на Българските военновъздушни сили, което те заслужават. Бъдеще, в което нашите прелестни летци и авиационни експерти ще могат да разпрострат своите качества, тъй като Българските Военновъздушни сили не са единствено стожер на националната сигурност, те са извор и школа по родолюбие, национализъм, чест и достолепие. Благодарност и за всички наши ветерани и за фамилиите на военнослужещите и цивилните чиновници ", добави президентът.

Румен Радев разяснява и процедурата по разглеждане на офертите за закупуване на самолети за българската авиация.

По думите му, в авиацията има един доста прекрасен термин - радиомълчание.

"Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, до момента в който тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована страна и бистрота, обективност и равнопоставеност не са празни приказки ", съобщи той.

На 1 октомври в Министерството на защитата бяха оповестени предложенията на три страни – Съединени американски щати, Швеция и Италия, за доставка на нов вид военен аероплан. Съгласно процедурата предложенията бяха отворени по реда на тяхното приемане от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който е ръководител на взаимната междуведомствена група за работа по плана.

Първите две постъпили оферти бяха на Съединени американски щати – надлежно за нов F-18 и нов F-16, третото предложение е на Швеция - за нов "Gripen ", и четвъртото - на Италия за използван "Eurofighter ". След това назначената от министър-председателя взаимна работна група стартира работа по разбор на предложенията считано от 2 октомври.

След привършване на разбора политико-военна направляваща група, назначена със заповед на министър-председателя, ще организира диалози с страните по направените от тях предложения за възстановяване на предложенията. Работата на политико-военната направляваща група ще приключи с систематизирано предложение към министъра на защитата, което ще бъде импортирано в Министерския съвет за взимане на политическо решение за реализация на плана.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР