Нека никога не забравяме тези най-жестоки мигове от историята, за

...
Нека никога не забравяме тези най-жестоки мигове от историята, за
Коментари Харесай

БСП: Холокостът не бива да се повтаря никога

" Нека в никакъв случай не забравяме тези най-жестоки мигове от историята, с цел да не позволим да се случат още веднъж! Нека помним! " - с тези думи уважи паметта на жертвите на Холокоста водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова. Тя напомни, че България е избавила живота на 50 хиляди евреи. Българският народ прояви мощ, воля и състрадание и не разреши депортирането в лагерите на гибелта, означи Нинова.

" Наша отговорност е да предадем уроците на Холокоста и войната, с цел да не се повтарят. Помним антифашистките придвижвания. Помним хилядите антифашисти, които са изгубили своя живот в битката си против кафявата чума ", съобщи в Народно събрание депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков в декларация във връзка Международния възпоменателен ден на Холокоста. Ужасите на войната се помнят, само че към момента има риск популисти и националисти да се изправят против мира, предизвести той.

" България е видяла и претърпяла доста. Повод за национална горделивост е спасяването на българските евреи ", акцентира Божанков. Той приключи с думи на именития правист Кристиан Таков, който сподели: " Злото дреме у всекиго от нас. Цивилизационната ни черупка е доста нежна и може да се пропука на най-нечакано място. Прочее, да бдим. Първо върху себе си ".

" На 27 януари светът споделя: " Никога повече! ". На този ден през 1945 година Червената войска освобождава останалите живи в концентрационния лагер " Аушвиц ", съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов при започване на вчерашната сесия на Столичния общински съвет и предложи съветниците да почетат с минута безмълвие жертвите на фашизма.

Холокостът е невиждан освен поради броя на починалите евреи и безкрайната свирепост в лагерите на гибелта, само че и тъй като това е геноцид, който с мащаба си остави бездънен белег върху лицето на Европа, акцентира Паргов. По думите му споменът за този неприличен миг от историята на човечеството би трябвало да бъде камбаната, която непрекъснато да ни припомня да бдим и да не допуснем в никакъв случай още веднъж да се възродят и наберат скорост идеологии, които са образувани върху расизъм и възприятието за господството на един етнос или нация над друга.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР