Нека не забравяме, че нашият стадион е майката Природа. Тя

...
Нека не забравяме, че нашият стадион е майката Природа. Тя
Коментари Харесай

Алпинисти: Най-възможното действие на Боян Петров е атака на върха

Нека не забравяме, че нашият стадион е майката Природа. Тя крие за алпинистите доста незнайни. Боян е доста осведомен, интелигентно момче е. Силно се надявам да се е качил на върха и на връщане да се е скрил в неговата палатка. Понеже няма по какъв начин да заяви, обществото и ние се тормозим, това е естествена човешка реакция. Това съобщи пред Българска национална телевизия алпинистът Запрян Хорозов.
Хорозов, дружно с сътрудника си Петър Атанасов, разясниха изгубването на Боян Петров. Той е в неопределеност от няколко дни.

" Другото, което в човешки проект ме тормози е, че той е диабетик и не е могъл да отреагира, само че той е доста порядъчен. Това са единствено догадки. Мина много време, само че към момента има огромен късмет той да оцелее. Все ми се коства, че страната би трябвало да се намеси по-сериозно. До колкото знам хеликоптери могат да излетят от Индия и Китай ", счита Хорозов.

" Според мен, имайки поради метода му на държание от предходни експедиции, най-възможното деяние от негова страна е офанзива на върха в тази обстановка. Според мен от Лагер 3, където са палатката и спалният му чувал, Боян е тръгнал към върха. До огромна степен съм податлив да споделя мнението на Запрян, че е стигнал до върха и е разкрил заслон. Това е мнението на алпинистът Петър Атанасов.
" Можем единствено да гадаем. След като няма информация, по какъв начин да кажем. Той може да стои там. Защо да излиза в бурята? Той има храна, има хранителни запаси, а и е доста кадърен ", съобщи Хорозов.

" По принцип Шишанпагма е в категорията " ниски " и там по принцип се върви без О2. Рядко някой употребява О2 за този връх. Това не е фактор, отежняващ обстановката. Боян изкачи 10 осемхилядника до момента и то без О2. Той има подготовката, има настройката, самият му организъм има подготвеност да се приспособява към сходни условия ", счита Атанасов.

" 24 часа "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР