Нека не бъркаме плащането на данъци с използването на данъчни

...
Нека не бъркаме плащането на данъци с използването на данъчни
Коментари Харесай

Проф. Тодоров: Нека не бъркаме плащането на данъци с използването на данъчни райове

" Нека не бъркаме заплащането на налози с потреблението на данъчни райове ", разяснява пред Bloomberg TV Bulgaria юристът проф. Иван Тодоров по тематиката Paradise Papers.

В последните дни Международният консорциум на проверяващите публицисти, измежду които авторитетни медии като The Guardian, BBC, Süddeutsche Zeitung и New York Times започнаха да разгласяват данни от 13.4 милиона документа, изтекли от офшорна адвокатска адвокатска фирма и корпоративните регистри в 19 данъчни юрисдикции.

Разкритията за съществуването на сметки в офшорни зони и вложения към и от тях от името на известни персони и политици още веднъж повдигна дебата за така наречен " данъчни убежища ".

По думите на проф. Тодоров, който е и в борда на съвета на шефовете на издателство " Сиела ", говоренето за тях е част от " един огромен балон, който е най-вече медиен ". " Фактите са такива - хората си заработват парите, заплащат си налозите и е тяхна работа по какъв начин ще си влагат парите. Така е в бизнеса ", уточни той.

Според него потреблението на компании в страни, определяни като " данъчен парадайс ", се постанова за мощната администрация в обособени страни. " Ако някоя страна е основала толкоз мощна администрация, че е доста мъчно парите там да се движат и да се влагат, това е проблем на самата страна ", уточни той.

По думите на Тодоров в големия брой случаи казусът не идва " по отношение на криенето на налози, а с криенето на имена ", тъй като известните персони не желаят да се знае къде влагат поради нездравия медиен и публичен интерес.

И даде образец в кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, която има вложени от нейно име 10 милиона паунда в офшорни фондове в Бермуда и Каймановите острови.

" Когато излязат пари от страната, ти би трябвало да си си платил налозите. Когато се влагат един пари - примерно кралицата, която е милиардерка - това че шефът на графство Ланкастър ги е вложил някъде, смятате ли, че кралицата си мисли къде са й вложени парите? ", запита той.

И акцентира още веднъж, че потреблението на офшорни компании надалеч не е равно на укриване на налози. " Когато се приказва за парите на политик, който преди да влезе в политиката се е занимавал с бизнес, това не значи безусловно нищо ", уточни проф. Тодоров, разяснявайки разкритията към кабинета на Доналд Тръмп. И добави: Проблемът е, когато един политик не се е занимавал с бизнес преди да влезе в политиката и внезапно му се появяват пари в някоя офшорна компания. Тогава има проблем и тогава би трябвало да се откри нещо ".

Междувременно антимонополният еврокомисар Маргрете Вестагер съобщи, че изтеклите документи демонстрират, че " работата против избягването на налози и бистрота " би трябвало да продължи.

До края на годината Европейски Съюз ще завърши " черния лист " на данъчните юрисдикции, които не сътрудничат на управляващите за откриване на неплатени налози.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР