Нека на тази свещена земя се възцари мира. Това заяви

...
Нека на тази свещена земя се възцари мира. Това заяви
Коментари Харесай

Тръмп за посолството на САЩ в Йерусалим: Нека бъде мир!

Нека на тази свещена земя се възцари мира. Това съобщи президентът на СЩА Доналд Тръмп, представен от Sky News. Тръмп насочи обръщение към участниците в церемонията по откриването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим. Самият той разгласи основаването на такова посолство в края на предходната година.

" Ние познаваме действителностите. За това и нашето посолство към този момент е тук, през днешния ден е популярен ден за Израел “, съобщи Тръмп. Обръщение изнесе и израелския президент Бенямин Нетаняху. „ Ние сме признателни на господин Тръмп, че съблюдава обещанието си, като с това той влезе в историята “, съобщи Нетянаху.

#USEmbassyJerusalem https://t.co/f1SFvrkcAH
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 май 2018 година

Съединени американски щати публично откриха посолството си в Ерусалим в осъществяване на обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна града за столица на Израел, съобщи Ройтерс. " Днес откриваме посолството на Съединени американски щати в Ерусалим, Израел ", съобщи посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид Фридман на церемонията по откриването, на която участваха израелски водачи и високопоставена делегация от Вашингтон.
Дъщерята и асистент на президента Тръмп Иванка Тръмп и американският финансов министър Стивън Мнучин откриха табелката на новото посолство на Съединени американски щати в Ерусалим.

Снимка: Reuters

Самият Тръмп, който не участва на церемонията, написа в Туитър, че през днешния ден е " прелестен ден за Израел ", съобщи Ройтерс.
Във видеопослание Тръмп увери, че Съединени американски щати остават изцяло ангажирани в търсенето на трайно спокойно съглашение сред израелци и палестинци. " Най-голямата ни вяра е вярата за мир. Съединени американски щати остават изцяло ангажирани да обезпечат трайно спокойно съглашение. Съединени американски щати постоянно ще бъдат огромен другар на Израел и сътрудник в идеята за независимост и мир ", сподели Тръмп.
Зетят на Доналд Тръмп и негов консултант за Близкия изток Джаред Къшнър съобщи, че Съединени американски щати са посочили на света, че може да им се има доверие.

Снимка: Reuters

" Когато президентът Тръмп даде заричане, той го съблюдава. Днес бе показано и американското водачество. С преместването на посолството ни в Ерусалим още веднъж показахме на света, че на Съединени американски щати може да се има доверие. Ние стоим паралелно с нашите другари и съдружници и най-много показахме, че Съединени американски щати ще вършат, каквото е вярно ", съобщи Къшнър. Той добави, че и двете страни в израелско-палестинския спор могат да завоюват от сключването на спокойно съглашение и че Ерусалим би трябвало да остане град, който събира хора от всички вероизповедания.
Къшнър бе приветстван със ставане на крайници, когато осъди иранското нуклеарно съглашение от 2015 година като " рисково, едностранчиво и изпълнено с дефекти ", съобщи ДПА.
Той сподели, че решението на Съединени американски щати да се изтеглят от съглашението е метод " да се оправим с общи закани, които сътвориха немислими до момента благоприятни условия " и партньорства.
" Агресията на Иран заплашва множеството обичащи мира жители в района и по света. От Израел до Йордания, от Египет до Саудитска Арабия и оттатък, доста водачи се борят да модернизират страните си и да основат по-добър живот за народите си ", съобщи зетят на Тръмп.

Снимка: Reuters

От израелска страна на церемонията участваха министър председателят Бенямин Нетаняху, президентът Реувен Ривлин и ръководителят на Народното събрание Юлий Еделщайн. Американската делегация бе ръководена от първия заместник-държавен секретар Джон Съливан.
Нетаняху сподели, че " през днешния ден е трогателен ден за народа на Израел и страната Израел ". " Това е популярен ден за Ерусалим и за страната Израел. Този ден ще се отпечата в националната ни памет за генерации наред ", съобщи Нетаняху и благодари на Тръмп, " че е имал смелостта " да съблюдава обещанието си да реалокира американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Снимка: Reuters

Нетаняху описа, че до тригодишна възраст е живял на улица " Ейн Геди " в региона Талпийот, близо до мястото, на което се намира в този момент. " Помня по какъв начин майка ми споделяше да не отивам по-надалеч, тъй като стрелят снайперисти, а през днешния ден тук се откри посолството на най-големия ни съдружник Съединени американски щати ", сподели израелският министър председател. " Ерусалим постоянно е бил и постоянно ще бъде безконечната и неделима столица на Израел ", заключи Нетаняху.
На границата с Ивицата Газа през днешния ден при следващия митинг бяха убити от израелска пукотевица минимум 41 палестинци, а 900 са ранени, половината от бойни патрони, заяви здравното министерство в Газа. Организацията за избавление на Палестина разгласи на следващия ден обща стачка " в памет на мъчениците " в Ивицата Газа.
Палестинците желаят Източен Ерусалим да е столица на тяхната бъдеща страна. Израел анексира източната част на града по време на войната от 1967 година и счита целия Ерусалим за своя " безконечна и неделима столица ". Анексирането на Източен Ерусалим не е прието от интернационалната общественост.
Йордания и Египет осъдиха дейностите на Израел по границата с линията Газа, съобщи ДПА.
Говорителят на йорданското държавно управление Мохамед Момани осъди потреблението " на несъразмерна мощ от Израел против беззащитния палестински народ " и дефинира станалото като закононарушение.

Снимка: Reuters

Египет " изрично осъжда стрелбата на израелските окупационни сили по невъоръжени палестински цивилни ", съобщи египетското външно министерство.
Египет и Йордания са двете единствени арабски страни, които са сключили публични дипломатически връзки с Израел. Египет подписа кротичък контракт с Израел през 1979 година, а Йордания – през 1994 година
Заместник-генералният секретар на Арабската лига Саид Абу Али заяви, че организацията ще заседава изключително в сряда, с цел да разиска прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, което генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит дефинира като " ясно нарушаване на интернационалното право ", съобщи Франс прес.
Заседанието ще се състои " по искане на Палестина за разискване на методите да се реагира на противозаконното решение на Съединени американски щати ", добави Абу Али.
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф дефинира като позорно прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. " Израелският режим невъзмутимо подлага на кръвопролитие безчет палестинци, когато те стачкуват в най-големия затвор в света навън. Междувременно Тръмп чества преместването на противозаконното американско посолство, а арабските му сътрудници отвличат вниманието. Днес е ден на голям срам ", написа Зариф в Туитър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР