Нека господин президентът да каже кой е лобист. Тук идва

...
Нека господин президентът да каже кой е лобист. Тук идва
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: Нека господин президентът да каже кой е лобист

Нека господин президентът да каже кой е лобист. Тук идва заместник-министърът на Съединените щати Съливан, приказва с президента - с мен не е приказвал, с цел да ми оказва напън. Да не би да има лобиране от противоположната страна - виждам, че на сътрудниците от Българска социалистическа партия някак си им е драговолно един различен аероплан - не зная. Така някогашният шеф на защитата военачалник Константин Попов, в този момент народен представител от ГЕРБ, разяснява в "Офанзива с Любо Огнянов " изказването на президента Радев, че изборът на Ф-16 за нов изтребител бил "триумф на лобизма ".

"Не знам какво е имал поради, от време на време мъчно разбирам някои политически послания. Доколкото разбирам, може би лобистите били в Парламента. Не, Парламентът дефинира разпоредбите, взема окончателното решение, тъй че ние може да сме обект на лобизъм, в случай че има подобен, само че не съм видял ", добави ген. Попов.

"Познавам уважавания господин президент от много време, той е интелигентно момче, умее да преследва задачите си - несъмнено, споделям го от позицията на по-възрастен от него. Когато са му поискали тези опорни точки (за качествата на "Грипен "), той ги дава, в което няма нищо неоправдателно. Осъдително, съгласно мен, е в случай че искаш да спреш процеса на рационализация. Опасявам се, че с говоренето на сътрудниците от Българска социалистическа партия - те почти са едни и същи позициите им (с президента Радев), те нападнаха процедурата, а тя се дефинира от Парламента.

Максималната цена е прогнозируема оптималната стойност въз основата на направени преди много време изследвания - на никое място не е казано, че който надвиши с една стотинка тази цена - 1,8 милиарда лева, отпада ", разясни генералът. "На базата на какви оценки стигнаха до някакви големи разноски - няма числа, тъй като просто не сме почнали договаряния. Изпратили сме писма до всички, да кажат - има ли наличност и на каква цена. Предстои по-трудната част - съответни договаряния, само че и след подписване на контракт, тази цена може да не е дефинитивна. Изключитено рано е да драматизираме ", посочи ген. Константин Попов.

По думите му оперативно-тактическите данни на остарелия модел на Ф-16 са били по-добри от тези на Грипен.

"Имам доста съответни усещания от работата на всички свои подчинени - в случай че мога да си разреша един съвет, в случай че желаят да го одобряват: да не отиваме в крайности, с изостряне на връзките, наподобяват ми нервни, да продължим процеса решително, умно, умерено, в интерес на Българската войска, в действителност ", предложи на тогавашните си подчинени генералът. "Тази раздразнителност може да има политически темперамент, или други неща - не знам, не мога да предсказвам по този метод. Между другото господин Вигенин сподели, че те не споделят с господин президента: бих попитал по какво тъкмо те имат разлики в позициите си? Да кажат 2-3 неща! "

Генерал Попов допусна, че Румен Радев не е бил свестен вярно при изявление против "сляпото смирение и безропотното послушание ", които носят една звезда на генералите. "Не имам вяра самолетите да стоят зад това, може би тук не е свестен господин президента вярно: сляпо смирение и послушание измежду генералитета няма. Но въпреки всичко бих споделил, че аз не бих употребявал такива слова ", добави генералът.

За изказванието на опозицията, че Ф-16 Блок 70 бил "несъществуващ аероплан ", Константин Попов допусна, че тя знае повече от държавното управление на Съединени американски щати. "Съвсем неотдавна се получи информация, че производството на тъкмо този вид самолег - Блок 70, ще стартира през 2019 година Всъщност какво ги тормози опозицията какво тъкмо вършат в Съединени американски щати -дали могат да си намерят служащи, или дали имат инсталация? Това за мен е една пушилка, пара, изкуствено напрежение, президентът Радев употребява думата "кренвирши " по отношение на Швеция преди време. Когато се поемат задължения от страни като Съединени американски щати, Швеция, България, нещата са съществени, тъй като всеки носи отговорност ".

Генерал Попов е безапелационен, че няма по какъв начин самолетът да нарастне до 2 милиарда лв., нито пък може да се започва нова процедура за избор на изтребител. "Вижте, може да бъде и по-висока цената, само че от 2 милиарда няма по какъв начин да е по-високо, тъй като записаното като предложение на държавното управление е въз основата на предлагането на Съединените щати. Оттам нататък ангажимент на българското държавно управление е да отбрани българския интерес на най-хубавата допустимо цена. Ако това не е допустимо, се отива на идващите договаряния. Не може да се провежда нова процедура - ще се вземе ново решение, с Народното събрание, с мандат за договаряния ", уточни опциите за процедурата ген. Попов.

Помолен да показа радара от пето потомство, с който е оборудван Ф-16 Блок 70, водачът сподели: "Не знам до каква степен мога да го обясня: предходните радари са механични, антените се движат механично, до момента в който дейната решетка има 1400 диполчета, всяко от тях е като антенка, сканира се електронно и даже някои от тях да откажат, радарът работи прелестно, мъчно се смущава, има по-голяма разграничителна дарба ".

Той уточни, че Ф-16 носи по-голям бомбови товар от Грипен, има "по-голяма отдалеченост и дълготрайност " на полета, с към 50% по-голям летателен запас от шведския аероплан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР