Нека да си кажем, че прокуратурата в България и в

...
Нека да си кажем, че прокуратурата в България и в
Коментари Харесай

Крум Зарков: Отказът на ВСС да вземе отношение по отстраняването на Гешев е срамен

Нека да си кажем, че прокуратурата в България и в частност основният прокурор съставлява власт. И то доста брутална власт, защото става дума за свободата на българските жители. Широко известна е дефиницията на немския социолог, икономист и правист Вебер за монопола на силата – единствената законна мощ е тази, която се упражнява от страната. Но с цел да бъде тя и демократична, тя би трябвало да следва избрани правила и процедури. Иначе тази мощ се трансформира в принуждение, а това принуждение става предмет за политически заигравания. И това се случва у нас през годините. Това съобщи от името на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ националният представител Крум Зарков след чуването в Народното събрание на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов.

Той напомни какъв въпрос е задал министърът на правораздаването през вчерашния ден на Висшия правосъден съвет: „ Може ли в България, в случай че един основен прокурор с дейностите си и бездействията си е основал публично напрежение, в случай че не е получил публично доверие, той да бъде прибързано отхвърлен или не? Какво се случва в България, в случай че от Съединени американски щати ни посочат за корумпирана страна с данни, обстоятелства и условия, които са необятно известни и за които през годините са си затваряли очите един ред прокурори, служители на реда, двама най-малко основни прокурори? Вчера Висш съдебен съвет сподели - не, ние няма да отговорим. “

„ По Конституция и по закон, Висш съдебен съвет е политически орган. Откакто стана и непрекъснато настоящ орган през 2007 година, той съставлява третата власт и носи отговорност за това. Конкретно обаче, с цел да прикриват и да не застанат с имената си и да кажат политическите решения, които са взели и да носят отговорност за тях, този орган непрестанно се крие зад процедури и юридически сентенции. Не за първи път правото е употребявано като официално прикритие за вземането или невземането на обещано решение, само че този път това е толкоз явно, че е срамно “, сподели още Крум Зарков.

По отношение на основния прокурор Иван Гешев, социалистът е безапелационен, че той не може да остане на този пост и напомни, че Българска социалистическа партия това го е декларирала още преди година и половина. Но и предизвести, че просто промяната на един основен прокурор с различен няма от единствено себе си да промени нещата.

„ Защото това е система – освен по този начин, както е изписана в законите, а както се случва на процедура. На процедура тези хора са привикнали да работят по правила, заложени в тяхната кариера и развиване. Те са привикнали да получават инструкции и да ги извършват. Просто не схванаха, че разпоредбите на играта се трансформират и от нас зависи да е за положително. Твърде дълго България е в Европейския съюз, прекалено много българи отидоха да живеят в правови страни, прекалено много българи отхвърлиха да живеят в неправова страна и я напущат, с цел да може да продължи това, което се случваше през последните 30 години. Това е епоха, която приключва. Новата е несъвместима с качествата, които са били нужни, с цел да се издигнеш в остарялата. Това са обстоятелствата “, безапелационен бе националният представител.

Зарков очерта два политически и юридически аспект, под които би трябвало да се действа оттук насетне. „ Политическият аспект е, че никой не би трябвало да дърпа геройското знаме към себе си и да декларира, че, видите ли, аз пръв го споделих, аз финален ще го направя и да сочи с пръст. Поради простата причина, че въпросите са задоволително комплицирани, че никой не може да се оправи самичък. Необходимо е последователно създаване на доверие сред парламентарните групи, слагане почтено на въпросите и решаването им с слагане на единодушие и противоречие и търсенето на решение.

Политическият аспект ще докара до качествено решение на юридическия, който не е загадка. Какво би трябвало да се направи е написано в редица законопроекти, които са внасяни и са отхвърляни, в мнения на Венецианската комисия, в отчети на Европейския съюз. И ние би трябвало най-накрая да вземем тези решения, с цел да не се постанова още веднъж извън да ни сочат като корумпирана страна, а ние да се чудим от кое място ни е пристигнало. Българите не заслужават петното, което „ Магнитски “ поставя на всички ни. Ние сме длъжни да измием това леке и повече да не им го предизвикваме “, приключи Крум Зарков.

По-рано в пленарна зала на министрите Рашков и Стоилов народните представители от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Филип Попов, Тодор Байчев, Крум Зарков и Явор Божанков сложиха въпроси по отношение на законността на проблема с подслушването на президента Радев от страна на прокуратурата и субективния асортимент на основния прокурор при установяване на наблюдаващ прокурор по досъдебните производства. Явор Божанков благодари на министър Стоилов за изчерпателните отговори на наболелите въпроси в правораздаването, а Тодор Байчев се обърна към министър Рашков със закачливия въпрос: " Кога най-сетне ще бъдат задържани Гешев и Борисов? "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР