НЕК твърди, че няма ангажименти към промишления ток, както и

НЕК твърди, че няма ангажименти към промишления ток, както и ...

НЕК продължава спора с работодатели за цента на тока.

НЕК твърди, че няма ангажименти към промишления ток, както и че компанията не влияе върху цената на тока. Работодателите отхвърлят това и определят поведението на НЕК като ”неадекватно”.
„Нямаме ангажименти към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не влияе върху цената на електроенергията”.Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев. Тези негови твърдения категорично отхвърли Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

„Визираме поведение на НЕК, което намираме за неадекватно, и то не само във въпросните два дни (тези с най-висока цена на промишления ток, бел.ред.). Настояваме за силни мерки и реформи в енергийната система като цяло”, каза още Радев, пояснявайки че това е желанието на всички работодателски организации у нас. Според него се създава "изкуствен, и то търговски, а не фактически дефицит на електроенергия".

 

Радев коментира и ситуацията с дните, в които цената на промишления ток у нас отбеляза рекордни за Европа стойности. "Тези дни имаме дори и внос – реализация на вътрешен пазар, заради високите цени. На пазара предлагането е ограничено, пазарът е много тънък. Представете си, че по някаква причина едни 30 мегавата са изтеглени от този пазар чрез някаква двустранна договорка – тези 30 мегавата могат да го преобърнат като цена", заяви Радев.

 

Петър Илиев заяви, че НЕК спазва законите и разпоредбите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)” и че НЕК няма задължение да продава ток на свободния пазар. Единственият ангажимент на компанията в тази насока бил свързан с дело на Европейската комисия срещу България за манипулации на свободния пазар. Освен това, НЕК имал пълното право да продава излишното количество електроенергия на същия този пазар. "България си избра този модел – от 2014 г. токът се продава по графици и целият свободен се продава само на борсата", каза още Илиев.

 

И той се съгласи с твърдението, че проблем с промишления ток има. Но определи като "смешно" предупреждението, че основни стоки и услуги ще поскъпнат, заради повишението цената на електроенергията. 

 

"Оказа се, че имаме прекалено големи различия, и то принципни. Естествено, че има възможност стоките да поскъпнат. Всеки търси след това възможност да реализира по-скъпата си продукция заради по-високата себестойност, която при него се интегрира. Той какво може да направи, освен да се опита да прехвърли по-високите си разходи и върху цената на краен продукт?", коментира Радев.

Източник: frognews.bg