НЕК стартира последния етап от рехабилитацията на каскадата Белмекен -

...
НЕК стартира последния етап от рехабилитацията на каскадата Белмекен -
Коментари Харесай

Към приключване е модернизация на голяма водна батерия и на ВЕЦ

НЕК започва последния стадий от рехабилитацията на каскадата Белмекен - Сестримо - Момина клисура
Рехабилитацията ще подсигурява безаварийна работа на една от най-големите каскади в българската електроенергийна система за интервал от най-малко 15 години

С ремонт на остарялото съоръжение НЕК стартира осъществяването на рехабилитацията на хидроагрегат 5 в ПАВЕЦ " Белмекен " и хидроагрегат 1 във Водноелектрическа централа " Сестримо ". Това даде начало на финалните стадии от плана за рехабилитация на каскадата Белмекен-Сестримо-Момина клисура. Очаква тя да завършат до ноември, тъй че каскадата да е в цялостна разполагаемост за зимния сезон 2023 - 2024 година

Успешното довеждане докрай на всички стадии от рехабилитацията ще подсигурява положителната работа на централите от каскадата за интервал от най-малко 15 години с помощта на цялостната рационализация.

Каскадата Белмекен - Сестримо - Момина клисура включва помпено акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) " Белмекен ", водноелектрическа централа (ВЕЦ) " Сестримо ", Водноелектрическа централа " Момина клисура ", язовир " Белмекен ", дневен изравнител  - язовир " Станкови бараки ", и дневен изравнител  - язовир " Момина клисура ". Разположена е в североизточните скатове на Рила планина и се разгръща от 1920 м надморска височина  при язовир " Белмекен " до 251 м  при Водноелектрическа централа " Момина клисура ". Общата конфигурирана мощ на каскадата е 735 мегавата в генераторен режим и 104 мегавата в помпен режим.

На 18 май 2018 година бе подписан контракт сред НЕК ЕАД и консорциум KONČAR KET - ČKD BLANSKO – RUDIS за рехабилитацията на трите централи от каскадата - ПАВЕЦ " Белмекен ", Водноелектрическа централа " Сестримо " и Водноелектрическа централа " Момина клисура ".
Рехабилитацията на каскадата е част от плана за рехабилитация на уреди от хидроенергийната система, финансиран с безплатни средства от Международен фонд за подкрепяне извеждането от употреба на блокове от АЕЦ Козлодуй (KIDSF), управляван от Европейската банка за възобновяване и развиване по Споразумение за безплатна помощ.

През  декември Асамблеята на донорите на KIDSF утвърди удължение на периода на грантово съглашение, подписано с НЕК. Това разреши на компанията да употребява отпуснатите безплатни средства за довеждане докрай на плановете по рехабилитация на индустриални мощности до края на 2023 година

Проектът има за цел да усили експлоатационната надеждност и да усъвършенства опциите и бързодействието на централите при присъединяване в първичното и вторично контролиране на честотата на мрежата и зареждането на коридори за спешно възобновяване на енергийната система, посредством замяна на амортизирано съоръжение.

При осъществяването на рехабилитацията на всяка централа са заложени следните общи цели:

- допустимо най-хубави решения за сигурност и здраве
повишение на надеждността на оборудванията

- минимално влияние върху околната среда

- високо енергийно произвеждане

- ниска консумация на сила за лични потребности

- висока степен на еластичност при енергийното произвеждане

- най-високо равнище на автоматизация

- малко време за стартиране и прекъсване. 

Доброто положение на водноелектрическите централи на НЕК е от основно значение за сигурността и надеждната работа на електроенергийната система. В качеството си на публичен снабдител компанията подсигурява преди всичко доставките на електрическа сила за клиентите на крайните доставчици и взе участие в обезпечаването на запаса за контролиране. Системата от язовири, Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ, оперирани от НЕК, разрешават гъвкаво ръководство на индустриалните мощности и сполучливото предпазване на сила, което е от същественa значимост в подтекста на построяването на нови ВЕИ мощности.

Със своите 31 Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ с конфигурирана мощ от 2737 мегавата в турбинен режим и 931 мегавата в помпен режим НЕК е най-големият производител на сила от възобновими източници в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР