НЕК спазва законите в страната, спазва Закона за енергетиката, решенията

...
НЕК спазва законите в страната, спазва Закона за енергетиката, решенията
Коментари Харесай

Петър Илиев: НЕК е отговорна компания и спазва законите

НЕК съблюдава законите в страната, съблюдава Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и уговорките, които има с Европейската комисия. Основното обвързване на НЕК е да дава електрическа енергия за контролирания пазар. Това съобщи на брифинг изпълнителният шеф на НЕК ЕАД Петър Илиев.

„ Изговориха се много неща, освен за мен, само че и за проведена незаконна група, което просто е много неприятно. Оставката е най-малкият проблем “, разяснява той.

„ За първи път от доста години преминахме не изцяло, само че към свободен пазар. Този пазар се оказа огромно предизвикателство, както за производителите, по този начин и за огромните консуматори и търговците на електрическа сила “, добави Илиев.

„ До преди приемането на закона се работеше на платформи на производителите, на АЕЦ „ Козлодуй “, НЕК и „ Марица Изток “ 2. Сключваха се двустранни контракти. От 1 януари 2018 година това се забрани със закон. Цялата сила се търгува на Българската самостоятелна енергийна борса “, разяснява изпълнителният шеф на НЕК.

„ Голяма част от потребителите и производителите се оказаха в едно тежко състояние. На нас ни беше вменено да продаваме на свободния пазар на ВЕИ, които не можеха да си продават сами силата. НЕК трябваше да ги осъществя на свободния пазар, не на контролирания, което беше огромно предизвикателство, само че мисля, че се справихме “, приключи Петър Илиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР