Нежеланието на Запада да прехвърли критични технологии за противовъздушна отбрана

...
Нежеланието на Запада да прехвърли критични технологии за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Нежеланието на Запада да споделя технологии тласка Турция в орбитата на Русия

„ Нежеланието на Запада да трансферира сериозни технологии за противовъздушна защита на Турция тласка членката на НАТО в орбитата на Русия и съветското оръжие и съответно към придобиването на платформата С-500, която сега с създава. Това написа американското военно списание Defense News в материал, представен от организация " Фокус ".
Турция прояви интерес към американската система за противовъздушна защита Patriot и въпреки държавното управление в Анкара да съобщи, че няма да слага предварителни условия за сходна договорка, Вашингтон неведнъж оказва напън върху Турция да не задейства своите системи за Противовъздушна отбрана С-400, създадени от Русия.
Освен това Турция упрекна Франция във възпрепятстване на предходните ѝ опити за придобиване на SAMP/T, система за противовъздушна защита, направена от европейската компания Eurosam. „ Всяко отвращение на Запада да споделя технологиите по политически аргументи би ни предиздвикало да търсим различни технологии в страни, с които нямаме политически проблеми “, съобщи чиновник в турския военно-промишлен комплекс, осведомен с напъните на Анкара за придобиване на системи за противовъздушна защита. „ Най-вече в това число Русия “. Той отхвърли да разисква специфики по отношение на положението на договарянията за С-500 с Русия, само че сподели: „ Всичко върви добре, както е планувано “.
Припомняме, че Русия разгласи на 28 декември, че ще стартира предварителни тествания на своите най-нови системи за Противовъздушна отбрана, С-500 „ Прометей “, през 2020 година. През май 2018 година направи първия пуск на ракети „ земя-въздух “ от С-500. Очаква се платформата да има оптимален обхват от 600 километра против балистични ракети и 500 километра при други въздушни закани. С-500 ще може да открие и унищожи по едно и също време до 10 балистични хиперзвукови цели, които летят със скорост от към 11 000 мили/ч до 16 000 мили/ч.
Очаква се С-500, който има оптимален обсег от 3500 километра, също по този начин да може да наблюдава и унищожава балистични ракети. Проектирани са да бъдат мобилни, а касетите за изстрелване са инсталирани на 10-колесно задвижване на военно камионно шаси BAZ-69096.
„ В Анкара е взето решение да стигнем колкото е допустимо по-далеч в придобиването на съветски технологии, до момента в който западните съдружници не престават да ни лишават от сходни технологии “, съобщи почитан турски посланик, зает с въпросите на сигурността. „ И това включва новата система С-500 “.
Миналата година Турция получи, като част от договорка за 2,5 милиарда $, първата си партида от съветската система С-400, съдържаща две батареи, макар опасенията на съдружниците от НАТО. В отговор Вашингтон приключи партньорството с Турция в ръководената от САЩ многонационална стратегия за произвеждане на F-35. САЩ помоли Турция да не задейства системата С-400, само че Анкара продължава да работи в посока стартирането ѝ през тази година.
„ Ние не ги купихме (С-400), с цел да ги държим в складовете “, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу в отговор на американския напън. През май турският президент Реджеп Тайип Ердоган означи, че договорката за С-500 евентуално ще бъде под формата на взаимно произвеждане.
През декември министърът на защитата на Турция Хулуси Акар разяснява, че Анкара и Москва са в развой на договаряния за втора договорка за С-400, отбелязвайки, че Турция се стреми към взаимна продукция, трансфер на технологии и право на експорт към трети страни при всяка нова договорка за С-400.
Също предишния месец Исмаил Демир, началник на турската дирекция за отбранителна промишленост, удостовери, че Анкара към момента се интересува от закупуването на системата Patriot.
Турция също води договаряния с френско-италианската компания Eurosam за взаимно произвеждане на системата за Противовъздушна отбрана SAMP/T в партньорство с следения от страната профилиран в електрониката тръст Aselsan и производителя на ракети Roketsan.
Демир обаче упрекна Франция на 7 януари, че попречва напъните на SAMP/T. Той сподели, че френското държавно управление попречва напредъка по евентуална договорка след почналата през октомври военна интервенция на Турция в Северна Сирия. 
„ Сега сме на стадий изследване на дефинициите. Франция има отрицателно отношение към идната фаза. Това основава проблеми за напредването даже с една стъпка напред “, изясни Демир. „ Ако това отношение продължи, ще продължим с другия сътрудник Италия “. 
Турция и Eurosam подписаха при започване на 2018 година предварителна, 18-месечна договорка за изследване на взаимната продукция на национална турска система за Противовъздушна отбрана, учредена на SAMP/T.
От 2000-те години Турция се пробва да построи лична система за противовъздушна защита на далечни дистанции, само че и до момента няма прогрес. Едва през октомври 2019 година първата локална система за противовъздушна защита за цели на дребна височина, Hisar-A, сполучливо мина теренни проби. Системата, създадена от Aselsan и Roketsan, в този момент ще попадне в серийно произвеждане с планувана доставка през 2021 година.
Hisar-A обезпечава отбрана против голям брой цели във въздуха заради своята дарба за отвесно изстрелване. Системата е инсталирана на самоходно бронирано транспортно средство и може да бъде изцяло самостоятелна благодарение на 3D радари, комплект с електрооптичен датчик и ръководство на огъня. Използва се за отбрана на военни бази, пристанища, летища и мобилни войски. Системата може да смъква самолети с неподвижно и роторно крило, дронове, крилати ракети и ракети въздух-земя. 
Aselsan и Roketsan също създават Hisar-O, версията за междинна височина. Очаква се да влезе на въоръжение в турската войска през 2022 година. 
Системата Hisar-O е формирана от наземна станция и три батареи, всяка от които разполага с задоволително количество пускови установки, ракети, радари, системи за командване и ръководство и връзка и друго съоръжение за поддръжка.
Когато се комбинират, Hisar-A и Hisar-O ще дават на Турция опцията да унищожава закани на ниска и междинна надморска височина. Програмата Hisar включва създаването и производството на два типа наземни системи и самата ракета, която се проектира да бъде изстрелвана от самоходна система или бронирано колесно транспортно средство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР