Неизвестният в младите си години китаец Чиа Ек Чор през

...
Неизвестният в младите си години китаец Чиа Ек Чор през
Коментари Харесай

Как най-заможното семейство в Тайланд забогатя още повече, помагайки на Китай?

Неизвестният в младите си години китаец Чиа Ек Чор през 1921 година бяга от родината си откакто ураган унищожава селото, в което живее. Той се реалокира в Тайланд и стартира нов живот като продава семена за зеленчуци със своя брат.

Близо век по-късно неговите наследници са най-богатото семейство в Тайланд, а също по този начин са измежду правилните и основни съдружници на китайския президент Си Цинпин.

Към днешна дата синът на Чиа Данин Чеаравенонт е ръководител на Chareon Pokphand Group - азиатски конгломерат, който е производител номер 1 в света на храни за животни, само че също по този начин в него влиза и водещата телекомуникационна компания в страната, споделя Bloomberg.

Сред амбициозните проекти на компанията са тя да трансформира Тайланд в софтуерен хъб със фабрики за производството на смарт коли и 5G технологии.

Програмата Eastern Economic Corridor е водеща стратегия, която би трябвало да притегли вложения от Япония и от китайски колоси, като Alibaba и Huawei, за да поддържа локалната стопанска система. През последната година тя набъбна с 4,1% или с най-бавния ритъм за разрастващите се страни в Югоизточна Азия.

Инициативата " Един пояс, веднъж ", част от която са и плановете в Тайланд, беше сложена под напън в някои страни в района, като Шри Ланка и Малайзия. Хората в страната упорстват, че тя ще има дребен принос за локалната стопанска система, само че в това време ще ги натовари с огромни задължения.

В случая с Тайланд се чака по тази самодейност да бъдат вложени 53 милиарда $. Въпросът е, че инфраструктурните планове, които се готвени, ще би трябвало да лишават от земеделските площи, засети с ориз, кокос и други култури.

Другото, което може да се каже е, че Chareon Pokphand Group е в центъра на китайските вложения в района. Тя печели няколко от основните инфраструктурни планове, финансирани по " Един пояс, веднъж ".

Междувременно групата има подписани съглашения с редица китайски компании, включващи построяването на цех за произвеждане на коли, партньорство с Huawei при въвеждането на 5G технологиите в страната, както и покупко-продажби с Alibaba.

Ситуацията в страната обаче е напът да се промени след изборите, провели се на 24 март. Сега амбициозните планове може да срещнат съществени усложнения, защото управляващите са упреквани в занемаряване на локалните фермери и компании за сметка на привличането на китайски компании. Ако опозицията в страната успее да образува коалиция, това може да значи стягане на контрола над тези покупко-продажби.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР