Неизвестните относно кандидатите за местните избори ще приключат на 26

...
Неизвестните относно кандидатите за местните избори ще приключат на 26
Коментари Харесай

Росица Матева: Неизвестните относно кандидатите за местните избори ще приключат на 26 септември

" Неизвестните по отношение на претендентите за локалните избори ще приключат на 26 септември, когато е крайният период да бъдат подадени кандидатските листи в общинските изборни комисии и да бъдат регистрирани те. Има една опция, откакто завърши регистрацията, в случай че има претендент, който не дава отговор на условията, има период до 28 септември да бъде сменен с различен ". Това изясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в " Стълбището " по Дарик радио. 

Финално в ЦИК са регистрирани 58 партии и 9 обединения. От тях до 18 септември в съответните общински изборни комисии се записаха тези партии и обединения, които желаят да вземат участие в изборите на територията на съответната община. На територията на всяка община записаните в ЦИК партии и обединения образуват и локални обединения за съответния тип избор, уточни още тя.

До през днешния ден, 23 септември, обединенията, регистрирани в ЦИК, и локалните обединения имат опция да подадат заявление за смяна на състава на обединението. До 26 септември те записват кандидатски листи.

По думите на Росица Матева интензивността от страна на партиите и обединенията на тези и предходни локални избори е общо взето на едно и също равнище. " През 2019 година е било безусловно същото – направих информация. През 2015 година е имало много повече партии регистрирани, само че обединенията са били по-малко ", изясни тя.

В секциите с над 300 гласоподаватели ще се гласоподава и на хартия, и с машина. И с двете гласоподавателите ще имат право да гласоподават всеобщо в цялата страна с три типа бюлетини. Само в София в няколко обитаеми места, които са кметства, ще се гласоподава с 4 бюлетини. Избирателят би трябвало да избере и да знае дали ще гласоподава за кмет на община, за общински съветници, за кмет на кметство в обитаемоте места, които са кметства, и в София – ще гласоподава ли за кмет на регион.

Договорът със Сиела още не е подписан, уточни Матева. Все още тече разискването на екрани на машината. Може би ще има опция гласоподавателят да се връща от началния екран, да промени избора си, само че не мога изрично да го кажа, сподели още тя.

Матева сподели, че предоставената публичната поръчка на Сиела норма е на стойност 2 млн. и 5 хиляди лева. 

" Ние се опитваме от няколко години да разполагаме с специалисти, които да поддържат софтуера, само че по никакъв начин не е елементарно, към този момент повторно разгласяваме конкурс за наемане на такива специалисти, само че няма искащи. Работим с такива специалисти, които съгласно ЦИК би трябвало да бъдат в държавни структури, тъй като няма по какъв начин да наемем единствено от частния бранш, внимателни сме в това отношение ", разяснява още заместник-председателят на ЦИК.

Тя уточни още, че ЦИК приканва постоянно към успокоение, тъй като доста мъчно се построява доверие в изборния развой и доста елементарно се унищожава това доверие.

" Преброяването на популацията обгръща жителите, които се намират на територията на страната все още на преброяването, и които желаят да бъдат преброени. Избирателните описи се изготвят от Главна дирекция " ГРАО " на база данните от Национална база данни население за записаните непрекъснати адреси. В описите сега има и български жители, които живеят дълго отвън страната, само че нямат регистриран сегашен адрес там ", изясни Росица Матева.

Запитана кой съгласно нея е най-големият риск за напрежение по време на изборите, тя разяснява, че е в действителност доста значимо да се схващат условията за уседналост. " На места в кметства от време на време 2-3 гласа са нужни за превръщане на вота. И когато се допусне да гласоподават гласоподаватели без изборни права е допустимо да има нарушавания на изборния развой. Наистина е доста значимо това да се разбере и от гласоподавателите, и най-много от членовете на СИК ", уточни Матева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР