Неизвестни са изхвърлили трупа на домашна свиня с вируса на

...
Неизвестни са изхвърлили трупа на домашна свиня с вируса на
Коментари Харесай

Между Белене е Свищов е изхвърлен труп на домашна свиня с африканска чума

Неизвестни са изхвърлили натрупа на домашна свиня с вируса на бързо разпространяващото се рисково за животните заболяване африканска чума сред Свищов и Белене, заяви организацията за сигурност на храните.

Изхвърлянето на всевъзможни боклуци, вътрешности и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространяване и предаване на вируса от домашни към диви прасета, предизвестява организацията. Тя припомня, че африканската чума по свинете е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда и нечисти артикули.

В рамките на засилените инспекции с органите на реда в област Плевен, до през вчерашния ден - 10 юли, са регистрирани 7 случая на незаконно изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е иззето и унищожено.

В рамките на интензивно претършуване за заболели и умрели диви прасета в област Плевен е открит мъртвец на умряло диво прасе в землището на село Деков, община Белене. Пробите са доказани като позитивни за африканска чума по свинете. Това е първия случай на позитивно диво прасе в региона, прецизират от БАБХ.

Експертите припомнят на стопаните, че всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и артикули, както и опаковки от тях, не би трябвало да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, в това число трупове на отстреляни диви прасета не би трябвало да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР