Неизвестни престъпници разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия

...
Неизвестни престъпници разбиха автомобила на зам.-главния редактор на „Монитор“ Наталия
Коментари Харесай

Грозна атака по колата на топ редактор на Монитор

Неизвестни нарушители разрушиха автомобила на зам.-главния редактор на „ Монитор “ Наталия Радославова.

Колата на „ Телеграф медиа “ е била паркирана на метри от редакцията на вестника покрай кръстовището на ул. „ Екзарх Йосиф “ и „ Христо Ковачев “. Радославова е част от управлението на медийната група и от проверяващия екип на медията.

Неизвестно лице разруши колата на сътрудника ни, която бе паркирана на броени метри от редакцията. Радославова е част както от управлението на медийната група, и от проверяващия екип на изданията ни. Засега не е ясно кой е причинителят, не е ясно и кой е поръчителят, само че е изрично несъмнено, че който и да е наредил този удар е бил един от хората, разобличени от изявленията на „ Телеграф медиа “, написа "Монитор ".

Повече от ясно е, че този акт цели да заглуши гласа на свободните медии. Ние обаче твърдо оставаме на безкомпромисната си позиция да продължим да разобличаваме и вадим на ярко закононарушенията на олигарси и техните кръгове.

Явно смутени от безкомпромисната политика на изданията ни бандити, стартираха своята отвратителна акция в сряда сутринта. Когато журналистката слязла пред дома си, тя намерила залепен стикер върху предното стъкло на колата си „ Пежо “ 206 с надпис - „ Пречите! “.

„ Първоначално взех решение, че някой от прилежаща кооперация има искания към мястото за паркиране и дори се ядосах “, описа Радославова. 8 часа по-късно обаче намира колата си разрушена. Явно нервите на злонамерените видове не са издържали и те са траяли пъкления си проект и са атакували возилото, паркирано покрай кръстовището на ул. „ Екзарх Йосиф “ и „ Христо Ковачев “. Щетите по колата са съществени, изкорубена е цялата подпора, тарашено е в жабката, само че нито една от персоналните движимости на журналистката (сред които таблет и друга скъпа техника – б.р.) не липсват. Напротив – нападателят е събрал прецизно всички счупени елементи на колата, както и персоналните движимости на Радославова в найлонова торбичка, която оставил на задната седалка на возилото. Полицейският оглед на колата пък сподели, че всички кабели към конзолата за радиото и климатика на колата са нарязани професионално с клещи, а причинителят е работил много самонадеяно.

„ Когато чух единият от служителите на реда да споделя, че нападателят е пристигнал „ квалифициран “, разбрах, че обстановката е сериозна “, изясни още Радославова.

„ Колкото и да не ни се искаше да имаме вяра, очевидно нападението е предизвестие против целия екип. Наталия е част от проверяващия екип на „ Телеграф медиа “. Заедно с нея сме изработили десетки разобличаващи материали, които сигурно са засегнали съществени ползи, само че никой от нас в никакъв случай не се е страхувал. Няма да стартираме да се опасяваме и в този момент “, разяснява основният редактор на „ Монитор “ Любомира Будакова.

Сред имената на изобличените от проверяващия екип на „ Телеграф медиа “, част от който е Наталия Радославова, са олигарси като Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Васил Божков. Точно по тази причина съгласно нея е доста значимо да се откри кой спри зад тази офанзива.

„ Случилото се е нападение над „ Телеграф медиа “ и свободата на словото. Средата е отровена от медии на олигарси, които ги употребяват като щит против Темида “, безапелационен бе пък основният редактор на „ Телеграф “ Васил Захариев. Той напомни, че „ Телеграф “ в редици свои изявления, в специфичните приложения „ Телеграф Факт “ и книгите с следствия към вестника, разкри по какъв начин олигархията получи заводи и фабрики за жълти стотинки, по какъв начин ги унищожи и трансформира в монументи.

„ Поради тази причина през годините бяха направени даже опити през съда да бъдат спрени книги с наши следствия, даже беше закрита марката „ Телеграф “, напомни и други фрапиращи опити за задръстване на устите на публицистите от „ Телеграф медиа “.

„ Подобни покушения няма да ни уплашат и ние ще продължим да осведомяваме обществото и да разкриваме нарушителите, които го ограбват “, безапелационен бе Захариев.

В тази история, проведена от силите на злото, има две безспорни неща – тя не е инцидентна и не е дело на кварталните бандити. От колата нищо не липсва, само че таблото е разрушено, изтръгнати са кабели и откъснати цели елементи. Но всичко това е направено не за кражба, тъй като всичко счупените елементи са захвърлени на задната седалка. Екипът на „ Телеграф медиа “ отхвърля с гадност и отвращение закононарушението и го смята като непосредствено посягане против свободата на словото. Повече от ясно е, че този акт цели да заглуши гласа на свободните медии. Екипът на „ Телеграф медия “ обаче твърдо остава на безкомпромисната си позиция да продължи да разобличава и да вади на ярко закононарушенията на олигарси и техните кръгове.

Въпреки, че нападението над персоналния автомобил на Радославова е първият проведен от нарушители, това надалеч не е първата офанзива против „ Телеграф медиа “. Само преди година, освен това по решение на прокурор от Софийската районна прокуратура, безусловно беше цензуриран най-тиражният вестник у нас - „ Телеграф “, откакто обвинителят подреди на Патентното ведомство да закрие марката му.

Главният прокурор Иван Гешев:

Всяка офанзива против публицист е неприемлива

Всяка офанзива против публицист е неприемлива. Така основният прокурор Иван Гешев разяснява пред „ Телеграф медиа “ нападението над персоналния автомобил на зам.-главния редактор на „ Монитор “ Наталия Радославова.

„ Запознат съм единствено частично със случая. В момента тече инспекция, само че кардиналната ми позиция постоянно е била, че всяка офанзива против публицист, без значение дали вербална или невербална, е посягане върху словото и демокрацията и е безусловно неприемлива “, безапелационен бе основният прокурор.

Вътрешният министър Младен Маринов:

Ще наемам целия вероятен запас за откриване на закононарушението

Категорично съдя това посягане върху автомобила на заместник-главния редактор на „ Монитор “ Наталия Радославова, както и всички сходни дейности ориентирани против свободата на словото. Така вътрешният министър Младен Маринов разяснява офанзивата против екипа на „ Телеграф медиа “ на среща с управлението на издателската група. На нея публицистите показаха безпокойството си от случилото се и настояха за бързо откриване на причинителите.

„ Ще наемам целия вероятен запас за откриване на закононарушението. Една от главните версии е работата на публицистите от „ Телеграф медиа “ поради следствията, които вършат. Още повече разбиването на автомобила е станало пред редакцията, което може да бъде разтълкувано като сигнал към публицистите, работещи там. Отново декларирам, че Министерство на вътрешните работи постоянно е осъждало сходни похищения и те ще бъдат разследвани и наказвани с цялата суровост на закона “, безапелационен беше вътрешният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР