Неизвестни откриха огън по колона автобуси с избиратели от мюсюлманската

...
Неизвестни откриха огън по колона автобуси с избиратели от мюсюлманската
Коментари Харесай

Неизвестни откриха огън по мюсюлмани, докато гласуват в Шри Ланка

Неизвестни откриха огън по колона рейсове с гласоподаватели от мюсюлманската общественост, отиващи да гласоподават на днешните президентски избори в Шри Ланка. Това заяви Асошиейтед прес.
Този сериозен случай е "координиран опит да не бъдат допускани мюсюлманските гласоподаватели до урните за гласоподаване ", сподели членът на Избирателната комисия на островната страна Ратнаджеван Хуле пред АП.
Всичко се случи в северозападната част на острова няколко часа, преди да стартира изборният ден. Нападателите устроили засада на колоната от над 100 транспортни средства, като били сложили самоделни загради на пътя. Те също по този начин били запалили гуми на пътя и замеряли рейсовете с камъни, предава Българска телеграфна агенция.
Отбелязва се, че вследствие на офанзивата са развалени два рейса. Засега няма данни за жертви и потърпевши. Полицията проверява случая, сподели Манджула Гаджанайке, представител на основания в столицата Коломбо Център за мониторинг на електоралното принуждение. Засега не е ясно дали някой от нападателите е задържан.
Днес в 7 ч локално време изборните секции в Шри Ланка отвориха порти. За гарантиране на сигурността са ситуирани спомагателни полицейски сили и са нараснали ограниченията за сигурност.
За поста държавен глава се състезават рекорден брой - 35 представители на политически партии и самостоятелни претенденти. Право на глас имат 16 милиона гласоподаватели. Президентът на Шри Ланка се избира за петгодишен мандат. Досегашният президент Маитхрипала Сирисена, определен пред 2015 година, не се кандидатира за втори мандат.
Предизборната акция за седмите президентски избори в Шри Ланка бе доминирана от опасения за националната сигурност след серията от кървави бомбени набези, дело на ислямски джихадисти, по Великден т.г., когато починаха 269 души. Това още веднъж заради страхове измежду двете основни етнически общности в страната - тамили и мюсюлмани, от завръщане на власт на считания за любимец в предизборната акция Готабая Раджапакса - някогашен почитан чиновник в министерството на защитата при президентството на неговия брат Махинда Раджапакса.
Братята Раджапакса са почитани от будисткото малцинство на синхалите в Шри Ланка поради приноса им за разгрома на протеста на "Тамилските тигри " пред 2009 година Поради ръководството им с желязна ръка по време на и след гражданската война с тамилите, някои малцинства се опасяват от завръщането им, отбелязва АП.
Хуле сподели, че е призовал за арест на някогашен размирен пълководец на Тамилските тигри в източната част на страната, който в този момент е в съюз с Раджапакса, поради провокаторски изказвания в предизборната акция, само че апелът му не е бил чут. Въпросният пълководец - Винаягамурти Муралитаран, се отдели от Тамилските тигри през 2004 година и оказа помощ на държавното управление да разбие тяхната организация и да постави завършек на 26-годишния сепаратистки протест.
Хуле сподели, че във видео, пуснато по обществените мрежи, Винаягамурти, прочут още като Каруна Аман - е приказвал за потребността да бъде подтиснат мюсюлманският избор, с цел да се подкопае растящото въздействие на мюсюлманите в източната провинция на Шри Ланка.
Първоначалните упования бяха Раджапакса да победи безапелационно претендента на ръководещата партия - министъра на жилищното строителство Саджитх Премадаса. Но с приближаването на изборите разликата сред тях последователно се стопи и в този момент нещата наподобяват на кантар.
След кървавите атентати през април, проведени от мюсюлманските екстремисти, 71-годишният Раджапакса се показва като единствен претендент, кадърен да отбрани шриланкийците от такива терористични офанзиви.
Той е упрекван в преследвания против критиците си и че стои зад така наречен "отряди на белите камионетки ", които отвличат публицисти, деятели и цивилни тамили, обвинени по отношение на бунтовническата формация на Тамилските тигри. Някои от тях са били измъчвани, преди да бъдат освободени, а други въобще изчезнаха. Братята Раджапакса са обект и на обвинявания, че насърчават изнасилвания и извънсъдебни изтезания и че предумишлено са атакували цивилни жители и лечебни заведения по време на гражданската война, показва АП.
В изборния ден Раджапакса дойде в будистки храм, употребен като изборна секция, в предградие на Коломбо със солидна полицейска защита и бе бурно приветстван от свои последователи. Той сподели пред АП, че е "твърдо убеден " в успеха си. "Народът на Шри Ланка ще има по-добро бъдеще при моето президентство ", акцентира той.
Неговият основен противник Премадаса, който е наследник на някогашен президент, погубен при гибелен бомбен атентат на Тамилските тигри, ускори поддръжката си през последните седмици, като даде обещание да разшири обществените стратегии и да върне недоволни партийни деятели назад в партията.
Той и поддръжниците му предизвестиха, че шриланкийците могат да изгубят свободите си, в случай че братята се завърнат на власт. Именно със същата реторика една коалиция от досегашни политически съперници отпред със Сирисена съумя да победи Махинда Раджапакса на предходните избори през 2015 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР