Неизвестна крепост е открита под водата в района на остров

...
Неизвестна крепост е открита под водата в района на остров
Коментари Харесай

Откриха неизвестна крепост под водата край остров Свети Тома

Неизвестна цитадела е открита под водата в региона на остров Свети Тома при експедиция на екип на Националния исторически музей (НИМ). Ръководител на подводните изследвания е проф. доктор Иван Христов.

Извършени са спускания от трима водолази. Открити са две места с фрагментирана керамика.

Първата зона, в която са открити мощно фрагментирани керамични съдове от първото хилядолетие пр.Хр., е ситуирана в югозападното продължение на острова. Там са снимани голям брой каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и ширина един метър, написа Българска телеграфна агенция.

Вероятно се касае за незнайна до този миг крепостна стена, дело на античните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предопределени за античен градеж на острова.

Според археолозите островът Свети Тома в предишното е бил полуостров.

От Община Созопол осведомиха, че подводните изследвания са продължение на сухоземни, които са се провели на острова през юни тази година, при които са били локализирани и отчасти разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната ера и феодален манастир.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР