Неизвестна досега снимка на Левски беше открита в Османския архив

...
Неизвестна досега снимка на Левски беше открита в Османския архив
Коментари Харесай

Левски и как са го издирвали: произход, възраст, очи

Неизвестна до момента фотография на Левски беше открита в Османския списък в Истанбул.

" Радвам се,че след толкоз години в истанбулските архиви има и други документи за Апостола ", сподели на конференция в Министерство на културата Дора Чаушева - шеф на Националния исторически музей " Васил Левски " в Карлово.
Освен тази снимка са открити още документи, които свидетелстват за активността на БРЦК. Писмените артефакти наброяват 15 страници, а към тях се прибавя и указът на БРЦК на османотурски.

 Снимка 393873
Източник:

" Днес можем да заявим към този момент изрично, че има защо да продължим да работим ", съобщи Чаушева . Тя е уверена, че и в Белград, и в Букурещ ще се открият документи, свързани с активността на Левски от същия интервал.

" Имах щастието и достойнството да открия нещо, което не е известно на българската историческа просвета ", съобщи Виктор Пондов, организатор в Националния музей " Васил Левски ".

 Откриха килията на Васил Левски в Мъглиж
Откриха килията на Васил Левски в Мъглиж

Тук е образуван един от осемте революционни комитета

Снимката на Левски той открива по време на научна командировка в държавния списък на Турция, където е търсил документи, свързани с българската история и Апостола. С помощта на сътрудници Пондов съумява да открие тази скъпа снимка. Освен нея уредникът попаднал и на други забавни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Левски.

 Честваме рождението на Васил Левски
Честваме рождението на Васил Левски

181 години от рождението на Апостола

В турския списък се охранява правилник на българския революционен централен комитет, писмо на БРЦК, както и квитанции,издадени от Тетевенския революционен комитет, което значи, че османските управляващи са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги съхранили, изясни Чаушева.

Интересен факт за тази фотография е надписът на гърба на османотурски език.
От превода на български излиза наяве, че това е изложение на Левски - от къде е, на какъв брой години и с какви очи.

 Българското посолство в Атина откри паметна плоча на Васил Левски
Българското посолство в Атина откри паметна плоча на Васил Левски

Ученици от българските неделни учебни заведения в гръцката столица рецитират стихове за Апостола

Пондов беше безапелационен, че с тази снимка турските управляващи са издирвали Васил Левски , което е ново доказателство, обвързвано с биографията на Апостола.

Дора Чаушева: Как фотографията се оказва в османските управляващи, можем единствено да гадаем .

Снимката произлиза от румънско фотоателие. Преводът от османотурски на гърба на фотографията е дело на Орлин Събев от Института по балканистика.

Другите открити документи към момента не са преведени напълно. " По-нататък ще разберем какво тъкмо е написано в тях, само че сигурно ще дадат информация за революционната организация ", сигурен е Виктор Пондов.

 Снимка 393877
Източник:

 Снимка 393878
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР