Неизвестен българин е успял да измисли гениална схема, с която

...
Неизвестен българин е успял да измисли гениална схема, с която
Коментари Харесай

Българин измислил гениална схема за милиони в Spotify

Неизвестен българин е съумял да измисли гениална скица, с която да изкара над 1 милиона $ от музикалната стрийминг услуга Spotify, заяви известният уебсайт Music Business WorldWide (MBW).

Мащабната скица е донесла на създателя или създателите си колосални облаги единствено за няколко месеца, а най-любопитното е, че тя наподобява изцяло легална.

MBW не показва дали знае името на индивида, измислил схемата. Тя била засечена от Spotify в края на предходната година. За обстановката излиза наяве едвам през днешния ден с помощта на източници на музикалното издание.

Как работи

Първо е добре да разбираем по какъв начин човек може да печели от Spotify - хората, които могат да генерират облаги, са огромните продуценти, които държат права върху музикални произведения. Такива са Sony, Warner и други сходни. Те съставляват международните музикални звезди.

Пари от стрийминг услугата могат да изкарват и самостоятелните актьори - инди групите, зад които не стоят огромните компании.

Това, което дефинира облагата, е броят на слушанията на даден актьор или ария. Колкото повече слушания имаш месечно, толкоз повече пари получаваш за едно слушане парче.

Схемата, която води към България, най-вероятно е и законна. Човекът или хората, които стоят зад нея, просто са хванали цаката и печелят от това.

През септември 2017-та притежател на огромна музикална компания вижда, че две " подозрителни " плейлисти стремително се изкачват в класациите - това са ‘ Soulful Music ’ и ‘ Music From The Heart’ . И двете плейлисти към този момент ги няма в Spotify, само че да продължим нататък.

В тези плейлисти имало песни, в които се съдържа ISRC - International Standart Recording Code . По-просто казано код , в който има информация за записа на песента. Всеки ISRC е неповторим и се употребява точно за улеснение при заплащането на авторски права. Такъв код има във всяка ария. 

Именно ISRC кодът в тези песни водел към България и отсам идва съмнението на MBW, че земляк стои зад цялата скица.

Когато съмненията към двете плейлисти се надигнали, те били в пика на своята известност и облага. Класацията на плейлистите и това какъв брой се печели от тях е конфиденциална, с нея разполагат най-вече шефове на продуцентски компании и се третира като вътрешна информация за Spotify.

Ударът

Една от " сполучливите " плейлисти - Souful Music , е съдържала 467 части , всички на незнайни актьори, за които няма никаква или съвсем никаква информация. Друго забавно - огромна част от тези песни са били към или малко над 30-ина секунди, което покрива тъкмо минимума на компанията, с цел да се монетизират слушанията.

Друго съмнение на MWB - за толкоз сполучлива плейлиста, тя имал много малко почитатели - 1797. За информация - известните и огромните плейлисти на компании и актьори в Spotify имат милиони почитатели.

Може да видите скрийншот от плейлистата, когато към момента е бил деен:



Историята става още по-интересна и от обстоятелството, че тези плейлисти имат и много непрекъснати слушатели - всеки месец те са към 1200. Ни повече, ни по-малко. 

Имайки поради това, съществуват две вероятни пояснения:

- Плейлистата " Soulful Music " е супер нишова и пристрастяваща, събрала е върли почитатели на тъкмо тези " инди " реализатори с песни за по 30 секунди и които са я слушали нон-стоп месеци наред. 
``
Или:

- Човек или група от България са създали 1200 Spotify акаунта , които в продължение на месеци са " слушали " тези песни, с цел да печелят от тях.

Важно е да се каже, че с цел да се печели от музиката, хората, които те слушат, би трябвало да са с премиум сметки , т.е. да заплащат абонаментна такса, с цел да употребяват стрийминг услугата.

Време е за математика

За да се поддържат 1200 акаунта, би трябвало да се заплащат месечни такси - това коства 10 $ , въпреки и да могат да се употребяват " фамилни " отстъпки и други сходни. Това прави сред 10 и 12 хиляди $ месечно инвестиция, с цел да бъдат тези сметки " публични " и с тях да може да се печели.

Средната дълготрайност на песните в Soulful Music е 43 секунди .

В един ден има 86 400 секунди.

Потенциалното количество " слушания ", което един премиум акаунт може да направи за 30 дни, в случай че " слуша " по 24 часа дневно, е малко над 60 000.

Тази численост, умножена по 1200-те премиум акаунта, които слушат Soulful Music, прави 72 млн. слушания месечно .

Spotify заплаща по 0.004 цента дневно на ария . Не на слушане, а на ария, в случай че тя е слушана в деня.

Нека умножим тези 72 млн. слушания по 0,004 цента дневно - за месец, правоносителите на тези 30-секундни песни печелят по 288 хиляди $.

Споменахме нагоре, че междинната дълготрайност на песните е 43 секунди. За да заплаща Spotify, е нужно да сте чули най-малко 30 секунди от парчето. Ако са употребявани ботове и скриптове, които да сменят песента след всяка 30-та секунда, в един месец може да се впишат 103 млн. слушания . Това прави месечна облага от 415 хиляди $.

И това е единствено от едната плейлиста.

Единствената причина някой да се усети за измамата е, че просто плейлистата е била прекомерно сполучлива и облагата прекомерно огромна и подозрителна.

Само месец откакто съмненията се надигат, през октомври 2017-та плейлистите и огромна част от песните към този момент ги няма.

Според информацията на MBW схемата е работила в продължение на към 4 месеца преди някой да се усети. Това значи, че някой е станал милионер от слушане на музика.

MBW са взели и коментар от Spotify, само че той еднообразен:

" Вземаме насериозно сходни проблеми и вършим всичко допустимо да ограничим сходни изяви. Spotify употребява разнообразни ограничения за засичане на подправени слушания и сметки и през днешния ден продължаваме да отстраняваме и да се борим против такава интензивност. "

Дали ще разберем в миналото кой е този българин, " хакнал " системата на Spotify? Едва. При все, че дейностите му са законни, няма нещо, което да го извади нескрито. Друг е въпросът дали тази процедура продължава и на какво равнище. Подобна вест е и заплашителен удар за Spotify, които от много време възнамеряват да излязат и на нюйоркската борса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР