Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна,

...
Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна,
Коментари Харесай

Неизправените ракети С-300 са до 5% от цялото ни снаряжение

Неизправените ракети С-300, които се разисква да изпратим в Украйна, са сред 3 и 5% от цялото ни налично количество. Въоръжението, което сме дали до момента, не визира боеспособността на нашата войска.

Това съобщи пред Българска национална телевизия началникът на защитата адм. Емил Ефтимов. Той увери, че страната ни няма да праща целия ракетен комплекс С-300 на Украйна.

Генерал Ехтимов акцентира, че няма директна опасност за сигурността на България, а дейностите на българската войска минимизират рисковете от спора в Украйна

“Състоянието на въоръжението и техниката на армията не е загадка за партиите. Всяка година аз отпущам отчет на министъра на защитата по положението на въоръжението и техниката. Това  включва положението на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна договорка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300. ”

Нямаме желание да даваме целия ракетен комплекс, до момента в който не намерим заместваща дарба. След това би трябвало да се подписа контракт, да има доставка, да се образова състав. Тогава може да се мисли над този въпрос, само че това няма да е скоро, посочи Ефтимов.

Основната цел на многонационалната бойна група на НАТО е въздържане на евентуален агресор. Като подготовка, предпочитание и процедури сме равнопоставени, само че техниката ни е по руски модел, сподели още той.

“Модернизацията е в ход. Правителството утвърди плана за рационализация на сухопътните войски. Надявам се да ни извикат в комисията по защита да защитим нашите причини и сухопътните войски да получат един подтик ”.

“12 летци се приготвят за пилотиране на изтребители Ф-16. Старите МиГ-ове ще летят, до момента в който дойдат Ф-16. Ако има прозорец сред двете, ще разчитаме на съдружници за въздушната защита ”, изясни той.

Дилемата на Източния фланг на НАТО е инфраструктурата, сподели началникът на защитата

Съюзниците са подготвени да дойдат у нас, да харчат средства, само че ние би трябвало да създадем условия да ги приемем. Освен да модернизираме армията, би трябвало да оправим инфраструктурата. Ефтимов изясни, че за задачата могат да се употребяват средства от общи фондове.

“Всяка една самодейност е включена в проект програмата – държавното управление и Народното събрание ни дадоха период до ноември да я представим за проверка – този документ ще даде визията на страната каква войска ще можем да изградим до 2032 година ”.

Ефтимов разяснява и падналия край Тюленово дрон – съгласно него интервенцията по обезвреждането е можело да се организира по-добре, само че крайният резултат е удовлетворяващ. Посочи, че дронът се е намирал на границата сред сушата и морето и протоколите са разнообразни, както и че водолазът, слязъл при боеприпаса, не е носил потник, а неопрен.

“Не са удачни фрагментите с цигарата. Колкото до водолаза с неопрена – момчето е доста смутено (от шегите и подигравките – бел. ред). Знам какъв брой са виновни – а какво ще стане, в случай че на следващия ден излязат още два или три дрона? В петък флотът ще направи разнообразни демонстрации по неутрализиране на мини ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР